Belföld

Lemondatnák az orvosi kamara elnökét

A korábban lemondatott felügyelőbizottsági elnök szerint a számvevőszék őt igazolta, így Éger Istvánnak kellene távoznia.

Lemondásra szólította fel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét és valamennyi vezető tisztségviselőjét a köztestület tavaly februárban lemondott felügyelőbizottsága.

A Népszabadságnak Bánki Magdolna, a korábbi felügyelőbizottság elnöke elmondta: az Állami Számvevőszék minap nyilvánosságra hozott jelentése az orvosi kamara gazdálkodásáról egyértelműen igazolja a felügyelőbizottság korábbi megállapításait.

 
Fotó: MTI / Kovács Attila 

A törvényességi felügyeletet ellátó szakminisztert pedig arra kérik, hogy jelöljön ki a kamara élére felügyelőbiztost a kamarai tisztújítás lebonyolításnak felügyeletére.

A kamara felügyelőbizottsága tavaly év elején kezdeményezte az orvosi kamara elnökének és vezető testületének visszahívását, miután a köztestület gazdálkodásával kapcsolatban számos visszásságra bukkantak. Éger István elnök viszont egészen más következtetésre jutott: ő úgy vélte, a felügyelőbizottság elnökét és testületének egy tagját kell leváltani, mert szakszerűtlenül és pontatlanul végezték a munkájukat.

Az közgyűlésen azonban a felügyelőbizottság tagjai nem várták meg, míg Éger István elnök nyilvánosan lemondatja a testületet, maguk álltak fel. Később vizsgálatot kértek az Állami Számvevőszéktől és a NAV-tól, egyúttal a kamara szabálytalan adatkezelési gyakorlata miatt bírósághoz fordultak, továbbá büntetőfeljelentést is tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik