Belföld

Kövér haragja hathatott Orbánra

kövér lászló (Array)
kövér lászló (Array)

Az eddigi „háborús” politika feladása elleni harcában a házelnök még a visszavonulását is belengette – írja a hvg.hu.

Névtelen fideszes és kormányzati források szerint Kövér László elégedetlensége is komoly szerepet játszott abban, hogy a kormányfő kész korrigálni eddigi „háborús” politikáján. Volt, aki egyenesen „paktumról” beszélt, mások szerint Orbán egyszerűen csak megszívlelte legrégebbi barátja kritikai észrevételeit, amikor május 29-én, a Várban meghirdette: az erő helyett a figyelem lesz a kormányzás kulcsa, majd a stílusváltást a kormánypárti Napi Gazdaságnak is megerősítette.

A hvg. hu úgy tudja, a pártszervezetet választmányi elnökként egyben tartó Kövér a tavalyi kormányalakítás óta sokszor nagy vitákat folytatott Orbánnal a Fidesz elnökségi ülésein például a Fidesz-közeli vállalkozók rapid meggazdagodásáról. Állítólag Kövér jelezte, annyira nem tud azonosulni az iránnyal, hogy fontolgatja visszavonulását. Azt, hogy ez a párt választmányának elnökségi posztját, esetleg a házelnökséget jelentené, a portál forrása nem tudta megmondani.

Többen egyértelműen a házelnök érdekérvényesítő képességének tudják be, hogy Orbán elfogadta, legyenek rendszeres pártelnökségi ülések, ahol a kritikusabb Fidesz-veteránok (Kövér, Pokorni) is hallatják véleményüket. „Kövér a párt »lelkiismerete«, a Fidesz középkáderei szeretik, rendszerint ő békít, ha belső viták vannak. Sokan szóvá is tették az utóbbi időben, hogy háttérbe szorult” – mondta a hvg.hu-nak egy idősebb fideszes politikus.

Kövér bírálatai ellenére teljesen lojális Orbánhoz. A hvg. hu forrásai szerint abban az értelemben valóban paktum köttetett, hogy a kormányfő visszafogta vejét és Habonyt, konszolidációt hirdetett, Kövér pedig folytatja munkáját. A Fideszben úgy tartják, részben Kövér hatására nyáron és ősszel már lesznek kézzel fogható jelei a „konszolidációnak” – írja a hvg.hu. amely összegyűjtötte azokat a Kövér László-nyilatkozatokat, amelyek hathattak Orbánnak a Várban elhangzott beszédére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik