Belföld

Elég régi Orbán új csodafegyvere

Orban-Viktor-otevet-ertekelt(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-otevet-ertekelt(960x640).jpg (Array)

A kormány július elején dolgozza ki a következő három év programját. A Policy Agenda szerint érezhető a tanácstalanság

A Fidesz keresi a kiutat jelenlegi helyzetéből, azt az új politikai terméket, amely kiutat jelent jelenlegi helyzetéből. Ezért július elején kormánykonferencia keretében dolgozzák ki az elkövetkező három év programját. A tanácskozáson – egy OECD-elemzés alapján – az egészségügy és az oktatás helyzete, illetve a bürokrácia csökkentése lesz a fő téma. A kormány eddigi munkamódszerét a gyors jogalkotás (lásd frakciókormányzás), a belső szakmai viták és a társadalmi egyeztetetés mellőzése jellemezte. Most mintha stílusváltás jönne, lehetővé válna a megfontoltabb, transzparens szakpolitikai munka, amelyben a társadalmi egyeztetés is meghatározó szerepet kaphatna.

A Policy Agenda szerint a kormány az új politikai korszakhoz új politikai terméket keres. Miközben a költségvetés előrehozott elfogadtatása arra utal, hogy jövőre már nem tervez újabb változtatásokat, lehet, hogy mégis hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez, az egészségügyhöz, az oktatáshoz. A költségvetés kiadásainak egészéhez viszonyítva a két területre jutó pénzek aránya jövőre is jelentősen szűkülne. A kutatók a különböző adatok összevetése alapján szakmailag indokoltnak tartanák mindkét rendszer átalakítását, mivel Magyarország lemaradása riválisaihoz képest e területeken a teljes versenyképességre is fokozottan negatív hatással lehet.

Politikai értelemben azonban ez nehéz ügy, ha ugyanennyi pénzből akarják megoldani az oktatás és az egészségügy finanszírozását, mint most, akkor hátrányunk növekedni fog, hiszen csak belső átcsoportosításokkal, belső struktúrák mozgatásával lehet a hatékonyságon javítani. Ez azokon a helyeken, ahonnan kapacitásokat vesznek el, politikai problémát jelent majd, hiszen az ajkai időközi választásnál is látszott, hogy egy kórház (Tapolca) akár egy mandátum sorsát is eldöntheti.

Ugyanakkor Jolly Joker lehet a kormánynak a bürokrácia csökkentése. E területen olyan jól hangzó célokat lehet kijelölni, amelyeket viszonylag nehéz számon kérni, és elvileg minimális a konfliktus esélye. A kormányok 2006-tól szinte folyamatosan beszélnek róla. Hét éve, az „Üzletre hangolva” program a GDP 4,5%-6,7%-át kitevő bürokratikus terheket 3,5%-ra akarta csökkenten. Az Orbán-kormány is nagy vehemenciával kezdett a bürokrácia lefaragásába, hiszen számításai szerint a kormányváltáskor a terhek már a GDP 10,5%-ára rúgtak. A most készülő kormányzati akciónak is ez lesz az egyik pillére, de politikai hozadéka nem sok lehet, hiszen a bürokrácia leépítése szembemegy a Fidesz által eddig preferált „erős, ellenőrző, beavatkozó állammal” – írja a Policy Agenda.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik