Hirado(210x140).jpg (Array)
Belföld

Megszűnik a köztévés csatornák hagyományos sugárzása

Akik egyéni műholdvevővel rendelkeznek és nem fizetnek valamilyen szolgáltatónak a televíziós csatornákért, át kell állniuk a már évek óta elérhető, nagyfelbontású (HD) adásra.

Június 30-án megszűnik az M1, M2, Duna és Duna World tévécsatornák hagyományos felbontású sugárzása az Eutelsat 9A műholdról. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felhívta a figyelmet, hogy már most elérhető a korszerűbb, jobb kép- és hangminőséget biztosító nagyfelbontású változat, ezért arra kérik a nézőket, kábelszolgáltatókat, hangolják át műholdvevőjüket. A műhold pozíciója változatlan, a parabolaantennát nem kell elforgatni. Az érdeklődők részletesebb információt, segítséget a www.mtva.hu/vetel honlapon, a teletext 314. oldalán, telefonon (+36-1-759-5050) kaphatnak.    

Vigh Zoltán digitális átállás koordinátor az MTVA Youtube-csatornájának azt mondta: a közszolgálati média öt éve kezdte el a HD-sugárzást, azóta párhuzamosan sugározzák adásaikat hagyományos és nagyfelbontású változatban. Az öt év kellő átállási időt eredményezett, a régi műholdvevők kiöregedtek, elhasználódtak, tehát megszüntethető a régi változat. Az átállásban azok az egyéni műholdvevővel rendelkezők érintettek, akik nem fizetnek valamilyen szolgáltatónak a televíziós csatornákért. A belföldi nézők szűk köre mellett az európai, határon túli nézők érintettek, a tengeren túliak nem.

Az érintett nézők egy figyelemfelhívó feliratcsíkot láthatnak a műsorok alján. Aki nem látja a tájékoztató feliratot, az biztosan nem érintett. Aki fizet a szolgáltatásért, és véletlenül látja a feliratot, az sem érintett, de érdemes jeleznie szolgáltatójának június 30-ig – tette hozzá. Vigh Zoltán kitért arra is: ellenőrizni kell a műholdvevőt, hogy alkalmas-e a nagy felbontású, HD adások vételére. Ezt általában egy, a készülék elején, hátlapján megtalálható matrica, felirat jelzi. Be kell hangolni az adást az új vételi paraméterekkel, és ha megjelenik a kép, akkor a nézőnek nincs további teendője – mondta. Ha nem, akkor nagy valószínűséggel ki kell cserélni a készüléket egy HD műholdvevőre – tette hozzá.

Ajánlott videó