Belföld

Kiszabadulhattak a mérgek az Illatos úti telepről

Egyebek mellett a hatvanas években betiltott DDT rovarméreg is a határértéket sokszorosan meghaladó mértékben van jelen a talajban és még az élő szervezetekben is.

Kiszabadultak a mérgező anyagok a Budapesti Vegyiművek hulladéktárolójának területéről és élő szervezetekben is kimutatták két különböző, független laboratóriumban elvégzett vizsgálat során is – írja a 444.

Az Illatos úti telepen 130 évig gyártottak különböző vegyi anyagokat, ennek az időnek a java részében figyelmen kívül hagyták a környezetvédelmi szempontokat. A 11 hektáros területen régóta szivárognak és párolognak a mérgező anyagok, pár éve a földbe ásott, méreggel teli hordókat találtak, a telep tele lehet ilyenekkel.

Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi képviselője a Bálint Analitika Kft. független laboratóriumával elvégeztette a talaj és a talajvíz vizsgálatát. Ijesztő adatok jöttek ki: az agresszív, rákkeltő benzol a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határértéknél 54 ezerszer nagyobb mértékben van jelen, a klórbenzol szintje a határérték 48500-szorosa, az AOX-tartalom 80600-szoros. A talajban kimutatható az 1960-as években betiltott DDT rovarméreg is, a határértéknél ötszázhúszszor nagyobb mértékben.

A Greenpeace a környéken tartott csirkék tojásait vizsgáltatta be, ugyancsak egy független, akkreditált laboratóriumban. A baromfi egész nap érintkezik a talajjal, a tojás zsírjában pedig jól felhalmozódnak a vegyi anyagok, így pontos képet lehet kapni a veszélyekről. A vizsgálatok szerint a DDT koncentrációja a tojásokban is meghaladta a határértékeket, az egyik mintában több mint harmincszoros mértékben.

A környezetvédő szervezet felszólította a kormányhivatalt, hogy széleskörű, reprezentatív vizsgálattal mérjék fel: milyen anyagok és mennyire terjedtek el a telep környékén, majd tájékoztassák a lakosságot. A kormánynak és az érintett kerületeknek a cikk szerint egyébként már korábban is voltak adatai a mérgek elszabadulásáról, de senki nem tett semmit ellene, 2005-ben pedig az EU-tól már érkezett 1,4 milliárd forint a talaj megtisztítására, de a pénzt elherdálták. Az abból vett víztisztító berendezés ma is ott áll a telepen, de senki nem működteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik