Belföld

Internetes megfigyelésre alkalmas szoftvereket rendelt a nemzetbiztonság

Eredménytelen lett a közbeszerzés, de kiderült, miket használnának és azok mire jók.

Az internetezők megfigyelésére való szoftvereket akar beszerezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – írja a 444. A közbeszerzés eredménytelenül zárult, de kiderült, melyik az a nyolc szoftver, amit meg akartak vásárolni és a portál annak is utánanézett, hogy mire jók.

A MaxMind GeoIP2 nevű szoftver például arra, hogy pontosan felderíthető legyen, honnan internetezik egy felhasználó, a szolgáltatók közreműködése nélkül is. Másik négy program – az Acunetix, a Nessus, a PVS és a Burp Suite arra, hogy feltárják velük mondjuk az állami weboldalak és hálózatok sérülékenységét, de ha épp úgy tartja kedvük, más weboldalak gyenge pontjait is felderíthetik.

A titkosszolgálat használni szeretné a Shodan nevű szolgáltatást is, ami arra jó, hogy hálózatra csatlakoztatott eszközöket, például webkamerákat keressen. A NordVPN és a Mullvad pedig arra jó, hogy egy másik kiszolgálón keresztül kapcsolódjunk az internetre, vagyis rejtve maradjon valódi kilétünk mások előtt.

A nyolcadik szolgáltatás a Prezi Pro, ez teljesen ártalmatlan, sőt dicséretes, hogy egy korszerű magyar terméket használnák a prezentációk elkészítésére.

Tavaly feltörték a „diktatúrák kémprogramjaként” ismert FinFisher fejlesztőjének levelezését, amiből kiderült, hogy a magyar szakszolgálatok is használják a szoftvert, amivel azok a kódolt levelezések és telefonhívások is lehallgathatóak, amikről azt hinnék a felhasználók, hogy biztonságosak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik