Belföld

„Felsőbb utasításra” vitték be a plakátrongálókat, volt motozás, vetkőztetés

Plakatrongalas(960x640).jpg (Array)
Plakatrongalas(960x640).jpg (Array)

A Magyar Nemzet és az ATV is megszólaltatta az Y-Gen Egyesület aktivistáit.

Zentai András, az Együtt társult ifjúsági szervezete, az Y-Gen Egyesület ügyvivője azt mondta, a rendőrök nem akarták megakadályozni a plakátok megrongálását, egyértelműen tetten akarták őket érni. A civil ruhások közölték, rongálás szabálysértését követték el.

Miután adataikat felvették, először elengedték őket, de később már azt mondták, „felsőbb utasításra” mégis be kell vinniük a rongálókat, hogy a vallomásuk után gyorsított eljárás indulhasson.

Zentai András arról számolt be, hogy vallomását végül reggel fél kilenc körül vették fel, ezután mehetett el. Az ügyvivő a Magyar Nemzetnek és az ATV-nek is azt mondta, további plakátok megrongálását is tervezi, mert a polgári engedetlenséggel politikai véleményét fejezi ki.

Társa, Csík Renáta az Egyenes Beszédben azt is elmondta, hogy – noha ez ott bevett szokás lehet – „kissé megalázónak” érezte, amikor levetkőztették, mielőtt fogdába zárták, hogy megnézhessék, nincs-e nála fegyver, drog vagy bármi. Zentai András kevesebbel is megúszta, őt csak megmotozták.  

Az ATV-ben is téma volt, hogy ki adta utasításba, hogy a „rendőrség állományát a kormányzati gyűlöletkampány védelmére használják”. Harangozó Tamás kérdésére Orbán Viktor távollétében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a parlamentben cáfolta, hogy operatív megfigyelést rendeltek volna el a plakátrongálók ellen, de ezt az  MSZP frakcióvezető-helyettese szánalmas magyarázkodásnak minősítette az Egyenes Beszédben.

Szerint furcsa, hogy Orbán Viktor a kordonbontást vállalhatónak tartja, míg a bevándorlóellenes plakátok megrongálását nem érzi a polgári engedetlenség részének. A politikus azt mondta: a rendőrök nem maguktól találták ki, hogy őrizzék a plakátokat, ezért igenis meg kell mondani, hogy ki adta erre az utasítást. Kell, hogy legyen valakinek annyi vér a pucájában, hogy kiálljon és elmondja, ez fontos dolog. 

Harangozó Tamás közölte: 50 ezer gyermek egész nyári, heti hatnapos étkeztetését meg lehetne oldani abból az összegből, amit a bevándorlóellenes kampányra fordít a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik