Belföld

A pénz a fontos, nem a faj

Havasi-Bertalan(d27da990-52e3-4929-9a54-e84db2e528e6)(210x140).jpg (Array)
Havasi-Bertalan(d27da990-52e3-4929-9a54-e84db2e528e6)(210x140).jpg (Array)

Havasi szóvivő szerint nincs ellentmondás a bevándorlóellenes hirdetés és az arab befektetőknek mondottak között.

Mivel a sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni, így az MNO e-mailben kereste meg Havasi Bertalant. A miniszterelnök sajtósától azt a kérdezték, hogy ha Orbán szerint befogadó ország vagyunk, miért vagyunk mégis elutasítóak a bevándorlókkal szemben, illetve azt is, hogy hányadán állunk a biztonsággal, a terrorfenyegetettséggel. Az MNO szerint Pintér Sándor belügyminiszternek erről némileg más a véleménye, mint Orbán Viktornak, ráadásul a bevándorlásellenes kampányt is részben a terrorizmusra hivatkozva indította el a kormány.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt válaszolta, hogy azt hiszi, „a befektetők és a megélhetési bevándorlók fogalma közötti különbséget szükségtelen az Ön számára bővebben kifejtenem”. Havasi Bertalan válaszában utalt arra, hogy a bevándorlás kérdésével kapcsolatban jelenleg nemzeti konzultáció van folyamatban, az emberek elmondják erről a témáról a véleményüket. A biztonságra vonatkozó kérdésükkel Havasi a Belügyminisztériumhoz irányított őket.  A MNO kérdésével megkereste a minisztérium sajtóosztályát, egyelőre választ vár. .

Pintér Sándor belügyminiszter néhány napja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt azt mondta, nőtt az ország terrorfenyegetettsége, de nem lett olyan mértékű, hogy befolyásolná az állampolgárok mindennapi életét. Most az Iszlám Állam elől menekülők érkeznek az országba, de a szárazföldi harcok sikere után valószínűleg terroristák fognak menedékjogot kérni Magyarország határánál.

A miniszter azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a korábban terrorcselekményeket végrehajtók, terroristakiképzésben részesülők később “mint rákos sejt, osztódjanak szét Európa testében”, és a schengeni határokon belüli állampolgárok életét veszélyeztessék. A miniszter elismerte: jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az országba esetleg ilyen szándékkal érkezők.

A miniszter közölte: az év végéig várható 100 ezer menekült elhelyezése rendkívüli terhet ró az országra, a rendészeti szervek állományára és az ország költségvetésére is, hiszen egy menekültre naponta 4300 forintot költenek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik