Belföld

Pusztulófélben a vidéki Fidesz-szervezetek

fidesz plakát otthon (Array)
fidesz plakát otthon (Array)

Önjáróvá vált helyi kiskirályok, kokainozó miniszteri patronált és egymás szívatása jellemzi a vidéki Fidesz-szervezeteket. Kövér László az asztalra csapott.

Elég nagy gond van a Fideszben, legalábbis a pártvezetés úgy döntött, itt az ideje átalakítani az egyes települések pártszervezeteit, ezért rengeteg szervetetet feloszlattak – írja a Hvg.hu. Péntekig mintegy tucatnyit oszlattak fel, további 30 miatt folyik vizsgálat, így a szám nem feltétlen végleges.

Másfél hónap alatt a következő helyi szervezetek szűntek meg: Rákospalota, Esztergom, Edelény, Ózd, Hajdúdorog, Paks, Szigetvár, Sásd, Szombathely, Abony, Mátészalka. Az okok változóak voltak, helyi belháborúkat vagy botrányokat kellett helyretenni. Nagy a zavar helyi szinten a lap szerint, a miniszterek és államtitkárok nem látogatnak el a helyi szervezetekhez, a lakosság pedig a helyi Fidesz-szervezeteken vezeti le a kormánnyal szembeni elégedetlenséget.

Azt írja a lap, utoljára 2009-10-ben volt ilyen felszámolási hullám, akkor 15 szervezetet oszlattak fel, most 44 nap alatt tíz fölött járnak. Most kilenc esetben a durva helyi belső viták miatt oszlattak (amik miatt akár az önkormányzati választást is elbukták). Mátészalka már érthetetlenebb, Hanusi Pétert nagy fölénnyel választották meg egy jobbikos és MSZP-s (!) támogatású jelölttel szemben. Itt az lehetett a gond, hogy a párt elégedetlen volt a helyi szervezetet irányító Szabó Istvánnal, így lecserélték őt a nyírcsahoji Hanusira, míg Szabó más pozíciót kapott. A feszültség ezzel nem oldódott.

Esztergomot említik még példának, ahol Romanek Etelka ugyan négy év után polgármester lett Fidesz-színekben, de Meggyes Tamás volt polgármester híveit még nem sikerült kiebrudalni a helyi szervezetből. Szombathelyen Puskás Tivadar alig nyert, sőt az önkormányzatban elbukta a Fidesz a többséget. Emlékezetes botrány volt itt Lazáry Viktor kokainozása (ld. a lenti gifet). Lazáryt a lap szerint Hende Csaba akarta Puskás ellen küldeni, ezért csináltak botrányt. Kövér László nem szeret alapvetően feloszlatni, próbálkozott békítéssel is, de sok helyen a mélyen beágyazott konfliktusok miatt nem volt más választása.

 

Rákospalotán se volt sok választása a párt választmányának: itt a XV. kerület alpolgármesterei és korábbi polgrámestere mentek egymásnak egy, a kampányba besegített egyesület pénzeinek jogosulatlan felhasználása miatt. László Tamás korábbi polgármester építi most újjá a kerületi pártot, holott sokan arra panaszkodnak, hogy már rég nem olyan kompromisszumkész, mint anno volt. Ózdon is belháború miatt esett szét a szervezet, a fiatal, agilis kampányfőnök, Vitális István és Fürjes Pál korábbi polgármester között mérgesedett el annyira a viszony, hogy a párt gyakorlatilag szétesett a városban.

Gondok vannak Hajdúdorogon, Sásdon és Edelényben is, itt a legendássá és függetlenné vált Molnár Oszkár polgármestert nem tudja leváltani a megosztott Fidesz. Sok helyen a belharcok miatt nagyot koppant az őszi választásokon a Fidesz, Szigetváron pl. mindössze két körzetet nyert meg. Itt és Pakson is szembement a koalíciós társ KDNP a Fidesszel, más jelölt mögé álltak be. Szegeden viszont nagyon kéne az átalakulás, a szocialista Botka Lászlót hosszú évek óta nem tudják elkergetni a polgármesteri szélből, és megosztottság itt is érezhető.

A kisebb településeken is szokatlanul passzív a Fidesz, megszűnőben van a mozgalmi jelleg a Hvg.hu szerint. Emiatt lett vége Kapospulán vagy épp Nakon a helyi szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik