Belföld

Méregdrágán utazgatnak az államtitkárok

repülő politikusok (Array)
repülő politikusok (Array)

Két politikus egynapos németországi útjára több mint egymillió forintot vertek el, pedig a kontinensen belül csak turistaosztályon repülhetnének.

Közzétette a kormány a Miniszterelnökség államtitkárainak és helyettes államtitkáraiknak 2014. június 6. és 2015. május 20. közötti hivatalos útjairól és útiköltségeiről szóló összefoglalót.

Az Index emlékeztet az állami vezetők költségtérítéséről szóló kormányrendeletre: ez kiköti, hogy Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek csak turistaosztályú jegy jár, a táblázatban azonban tízszer drágább jegyeket is feltüntettek. Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár például 512500 forintért ment tavaly szeptemberben Németországba, Belgiumba pedig többször is 378 500 forintért repült. Még romániai útjára is 303 ezer forintért utazott.

Németországba Sonkodi Balázs államtitkár is elkísérte Perényit, így a két politikus egynapos útja több mint egymillió forintból jött ki. Sonkodi Luxemburgba is félmillióért utazott. Császár Dániel helyettes államtitkárnak egy kétnapos belgiumi útja került 700 ezer forintba, de egy átlagos brüsszeli repülőjegyet is 250-300 ezer forintért váltanak neki az adófizetők pénzén. Potápi Árpád államtitkár ehhez képest igazán gazdaságos volt, ő Kanadáig repült 250 ezer forintból.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nevénél a táblázatban az szerepelt, hogy utazásaihoz kapcsolódóan szállásdíjat, napidíjat, útiköltséget és egyéb költségeket nem vesz igénybe. Vele kapcsolatban tavaly robbant a botrány, hogy kirívóan drága szállásokra költötte az adóforintokat, majd miután erre fény derült, saját zsebből rendezte a számlát, hogy megpróbálja elérni, hogy így ne kelljen elszámolnia azzal, hogy kivel és miért utazott. Hétfőn kiderült: a magyar adófizetőknek 300 ezer forintjába került Lázár egyetlen milánói éjszakájának szállásköltsége.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik