Belföld

Kövér kizavarta az üvöltöző Novák Elődöt az ülésteremből

De csak félig sikerült neki. A házelnök hazajött, s rögtön kiakadt. Ideje volt. Üdv a t. Házból.

17.01 Vadai a nap arca

Bár már elköszöntünk, a Demokratikus Koalíció mimikus amazonja megérdemli, hogy egy fotómix erejéig reaktiváljuk magunkat.

 

16.51 Visszér

Belecsúszunk az azonnali kérdésekbe, elcsendesedeik a Ház. Már kéményseprők sincsenek idebent. Mi is elköszönünk – életképpel a szakértői páholyból.

 

16.42 Itt a nap dumája

Ami a jobbikos Szilágyit dicséri: “kéményen dolgozó kisemberekről” kérdez.

Ahogy mi is írtuk 13.03-as posztukban, délután kéményseprők tüntettek a Ház előtt – őket hozta be a Jobbik a patkóba.

A vita arról szól, ki felügyelje a kéményseprőket, s mennyi pénzből gazdálkozhatnak.

“Önök jelen pillanatban többmillió magyar ember életét veszélyeztetik!” – így a honfitársainkat a szénmonoxid-mérgezéstől és a tűzesetektől féltő Szilágyi. Aki szerint “államtitkár úr hiába fogdossa a gombját, önöknek az sem hoz szerencsét, mert ebbe bele fognak bukni”.

A szócsata után Szilágyi hátraballag barátkozni alkalmi vendégeihez.

 

16.29 Novák két hétig lesz büntiben?

Valószínűleg nem.

Ennek ellenére a jobbikos Farkas javasolja a házbizottság azonnali összehívását. Merthogy szerinte érvénytelen a bekiabáló Novák Előd kizárása. Farkas azzal érvel, hogy a házszabály szerint csak ülésnapról zárható ki képviselő, ülésről nem, márpedig Kövér László Nováknak az „ülésről” történő kizárását szavaztatta meg.

Nem mindegy: az ülésnap a mai szeánsz, a jelen ülés viszont két hétig tart.

Lezsák levezető elnök elgondolkodik, s felolvassa a határozatot, amiből egyértelmű, hogy a mai napra vonatkozik a döntés. Farkas ennek ellenére ragaszkodik a házbizottsági ankéthoz.

 

16.21 „Jaj, hát szem nem marad szárazon!”

Ismét Vadai kiabál, méghozzá Hende Csabára. És ezt is ő veti oda a hadügyérnek: „Arról beszélj, hol a pénz!”

Most Lezsák Sándor a levezető elnök, harcedzett férfiú – szó nélkül hagyja Vadai akciósorozatát.

Hende amúgy a szocialista Demeter Mártának a honvédelmi tárca gazdálkodását (Helikopter-beszerzés, ingatlaneladás, stb.) firtató kérdésére válaszol. Ilyes mondatokkal: „Azt már önmagában szórakoztatóan disszonánsnak tartom, amikor egy szocialista politikus beszél a közpénz elherdálásáról.”

Demeter Mártától is citálunk: „Ön hű a kormány politikájához: folyamatosan tud hazudni.”

 

15.53 Túl sokat kell tanulni

Véli Farkas Gergely. A jobbikos politikus szerint túl sokat követel a a nemzeti alaptanterv a diákoktól. Egy jelentést idézve hozza fel Farkas, hogy a náunk pozitív példaként emlegetett finneknél fele annyit tanul odahaza egy átlagos gyerek, mint nálunk.

Az ám, de egy finn gyerek tanévente ezer tanórával többet tölt a suliban, mint a magyar – ezt már Rétvári államtitkár válaszából írjuk ide.

A honi óraszám emelkedése a napi testnevelés, valamint a hittan/erkölcstan kötelezővé tétele miatt nyomja ifjúságunk vállát.

 

15.31 Durva szexizmus – nő a nőnek

“Ha nem tudnám, hogy ön egy okos asszony, azt hinném, el sem olvasta a határozatot.”

Ezt az okosassszonyos pakkot Szél Bernadett kapja. Ha Lázár János lenne a feladó, szexizmust kiáltana a Ház. De most nem Lázár a feladó, hanem egy másik asszony, Veresné Novák Katalin államtitkár, így elmarad a szexizmusozás.

Szél amúgy hatékony áldozatvédelmet követel a kormánytól, s hozzá évi nyolcmilliárd forintot, hivatkozva arra, hogy a családi erőszak ma Magyarországon átlagosan hetente szed egy-egy halálos áldozatot.

Veresné már azzal jól csengő, de nehezen értelmezhető kijelentésével vastapsot arat övéitől, hogy “agresszivitással nem lehet az agresszió ellen tenni”, majd okosasszonyozik, s így zár: “Kérem önöket, hagyjanak minket dolgozni, ez egy felelősségteljes munka.”

 

15.24 A kutyát sem érdeklik az interpellációk

Ennél azért koncentráltabban szokás dolgozni a patkóban. Jön a nyár. De hiába jön, úgy tudni, júliusba is átcsúszik a szezon.

Ezt a bulit tessék nézni odalent.

 

15.12 Ballib háttérbeszélgetés

Fodor Gábor (lib – balra), Tóbiás József (bal – jobbra).


 

15.03 Tarkónak beszél Gőgös. Juhé!

Ólban döglő juhok tűnnek föl a szocialista Gőgös Zoltán interpellációjában, választ az illetékes államtitkártól kap. A dialógus szépségét az adja, hogy az involvált Gőgös az előtte lévő sorban, neki háttal ülő kormánytag tarkójának beszél, gesztikulál, mintegy negyvenhat centiméter távolságból, míg a mindezt vakon hallgató ellenfél aprókat biccent, jelezve, érti, érti, érti.

 

14.56 Falra festettük az ördögöt

Ugyanis Jakab levezető elnök rászól végre a vehemens Vadaira. Idézzük párbeszédüket.

– Képviselő asszony!

– Igen, elnök úr?!

– Legyen szíves!

– Mire?

 

14.54 Vadai Ágnes is húzza a gázt

A DK-s gyurcsányista képviselő asszony is nagy kedvvel kiabál be mások felszólalásánál – az imént a fideszes Tuzson Bencét zavarta meg. Tuzson azt kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus pályázott egy uniós munkára, konkrétan az EU-s források magyarországi felhasználását ellenőrizné ötmillió euróért.

Tuzson (és a válaszadó Lázár János) szerint ez burkolt pártfinanszírozás.

Vadai mázlija, hogy Kövér már átadta az ülésvezetést.

 

14.37 Bokatörés lesz belőle

Durva sprintek mennek a patkóban. Miért? Veszélyes műfaj az inetrpelláció (ez zajlik most), gyakran hangzik el számos képviselő számára érdektelen felszólalás. Ilyenkor bizony kvaterkázni támad kedve a honatyáknak, s honnőknek. Csakhogy a kiszemelt beszélgetőpartner nem mindig ül az ember mellett, ilyenkor helyváltoztatás szükséges. Az ám, de amikor elhangzik az interpelláció, majd a kormányzati válasz is, olyankor szavazásra kerül a sor. Szavazni pedig csak a helyén tud a gondolatfutamokba belefeledkező képviselő, s amikor elhangzik a felszólítás, uszkve tíz másodperc marad gombot nyomni. Ilyenkor: futás!

Szólunk előre: bokatörés lesz belőle. Különösen az itt dívó korpulens külsőkkel.

 

14.24 Magyarországot Európa pénzmosási központjává teszik

Ezzel az MSZP-s Tóth Bertalan vádolja a kormányt a letelepedési kötvények kapcsán, valamint amiatt, hogy egy új törvényjavaslat alapján tíz százalék adó befizetése után “hazahozhatóak”, legalizálhatók a nem tisztázott forrásból (adócsalásból) származó jövedelmek.

Tállai államtitkár válasza abból áll, hogy Gyurcsány idején is volt ilyen lehetőség.

Ja, akkor nyilván nem sumákság.

Hanem? Tállai: “Nemzetközileg is elfogadott gyakorlat.”

 

14.21 Sose volt még ennyi pisszegés

Amint emelkedik az alapnyüzsi, egymást intik csöndesebb kommunikációra a képviselők. Van némi hatása a kövéri/nováki körmösnek. Mint a nyolcadik bében.

 

14.07 Mirkóczki Ádám: a bevándolásellenes-plakátok neoprimitívek

Sőt szánalmasak. A balosok plakátrongálása pedig primitív. Ez a Jobbik véleménye, ami Novák akciója után sajátos fénytörést kap.

Mirkócki szerint „valódi” megoldás kell az illegális bevándorlásra: határőrség, zárt menekülttáborok.

Pogácsás belügyi államttkár annyit reagál, hogy szeretnénk elérni az EU-ban: nemzeti hatáskörbe kerüljön vissza a bevándorlás kérdése.

 

13.54 Novák éledezik

Vad gépelésbe kezd, majd csevegést kezdeményez a mellette ülő Z. Kárpát Dániellel – szerény sikerrel.

Lassan csak eljön az idő, amikor ő is kínossá válik saját frakciótársai számára. (Vagy ez már az?)

 

13.48 Megszeppentek a jobbikosok

Nincs tiltakozás, Novák ül, mint akit nyakon csípett a pedellus.

Vona vajon kinek ír emailt?

 

13.47 Kövér kidobatta a botrányos Novákot

Lemegy Rétvári hozzászólása, majd a Ház Kövér László javaslatára szavazással kizárja a mai ülésről Novák Elődöt. Kövér kéri Vona frakcióvezetőt, “gondoskodjon arról, hogy Novák elhagyja a termet, vagy legalább arról, hogy képviselőtársa “normálisan viselkedjen”.

Őrséget nem hív az elnök.

 

13.44 Kövér kivezettetné a magáról megfeledkező Novákot

“Legyen szíves, viselkedjen úgy, mintha a Parlamentben ülne, és nem egy kocsmában!” Kövér házelnök figyelmezteti így a Rétvári biszkuzását folyamatos bekiabálásokkal zavaró jobbikos Novák Elődöt. Kövér jelzi, ha kell, kivezetteti Novákot, vagy “csupán” megvonja tőle a mai napra a felszólalás jogát.

 

13.44 Biszku kapcsán üti a Fidesz a bíróságot

Nincs rendben, hogy a bíróság négy év alatt sem képes ítéletet hozni egy egyértelmű esetben – ezt Rétvári Bence államtitkár mondja párttársa, Gulyás Gergely napirend előttijére. Rétvárinak az a benyomása, hogy “a törvény nem az áldozatot védi, hanem a bűnöst”.

A jobbikos Novák Előd folyamatosan hangosan kommentálja Rétvárit, ilyenekkel: “Ne hazudj!”

 

13.29 Orbán kalmár

“Hol volt a nemzeti érdek?” – ezt kérdi Schiffer András. Orbán érdekelvű külpolitikája azt jelenti, véli a zöld vezető, hogy Európában nincs szövetségese Magyarországnak. A Fidesz “kalmárkodással helyettesíti a külpolitikát”, s ideje rájönni: “Orbán Viktor érdekei nem egyenértékűek Magyarország érdekeivel.”

Schiffer szerint kormányunk “idegengyűlölő plakátokat” helyezett ki országszerte.

A kormány nevében L. Simon László válaszol, ecsetelve, miniszterelnökünk hogy megvédte a magyar földet, a magyar erdőt, a magyar kis- és középvállalkozásokat. Ami pedig a plakátokat illeti: “a magyar kormánynak az itt élő magyar emberek érdekeit kell képviselni.”

A lényeg: “Hála a jóistennek, azon az úton fogunk továbbmenni, amin öt éve elindultunk.”

 

13.16 Pedagógusnak lenni már nem annyira jó

Ezt Hiller Istvánnak a pedagógusnap kapcsán elmondott beszédéből szűrjük le. Hiller egyebek mellett az általános iskolák, államosításán borong. Üdvözli, hogy a kormány növeli a szakképzési férőhelyek számát, azt viszont felháborítónak, “meggondolatlan és buta dolognak” tartja, hogy mindez a gimnáziumi létszám rovására történik.

 

13.14 A szószólóság jó, és szószólónak lenni is jó

A magyarországi ukránok szószólója, Hartyányi Jaroszlava beszél erről napirend előtt, magasztalva e 2014 óta létező intézményt. Köszöni a magyar népnek a lehetőséget.


 

13.08 Kövér László ismét köztünk

Tengerentúli útjáról tért haza a házelnök. Így három hét után ismét idehaza üdvözöljük.

 

13.03 Oroszlán nincs, kéményseprők viszont vannak

A fűtőberendezéseink égéstermékeinek akadálymentes elvezetéséért felelős, rezsicsökkentés sújtotta szakmunkások tiltakoznak a Háznál, tekintetüket a bronzoroszlánok hűlt helyére függesztik.

Szolidarítunk velük.

 

12.56 Nyaralni mentek a kőoroszlánok

Nagy a meleg, ezt már a szavannai hőséghez szokott parlamenti bronzoroszlánok se bírják. Ma délben teherautóra daruzták őket állandó lakhelyükről, az oldalkaputól, így restaurátori műhelyben, hátvakarásos üdüléssel (restaurálás) hűsölhetik át a nyarat. Odalesz a patina (meg a galambürülék).

Tessenek csak nézni: azért a király platón is király.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik