Belföld

Csaknem államtitkár lett a „földmaffia” vezére

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal volt elnökhelyettesét nemcsak a pénz érdekelte, hanem a karrierje is – írja a Blikk.

A lap információi szerint D. Miklós egyik vallomásában arról beszélt, büszke volt rá, hogy az elnök és a politikai vezetés is elégedett munkájával. „Még az államtitkári kinevezésem is benne volt a levegőben” – mondta keserűen a férfi, akit most az ügyészség költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádol.

A lap szerint az úgynevezett földmaffiaügy elsőrendű vádlottja szerette a pénzt is. Nagyon dühös volt, amiért naponta egymillió forintot vesztettek két, üzelmeikbe bevont cég hibájából. E-mailen társainak arról írt, hogy az érintettek kicsúsztak a határidőből, és minden egyes nap késedelem után 1 százalékkal csökkentik a kifizetés összegét.

A pénzt nem tarthatták meg a cégek, D. Miklósnak 30 százalékot kellett visszaosztani. Az elnökhelyettes arra hivatkozott társainak, hogy még az elnököt is ki kell fizetnie, ezért kér ilyen magas részesedést. A kihallgatásain viszont tagadta, hogy fizetett volna az elnöknek, akit csak tanúként hallgattak ki, de távoznia kellett a hivatal éléről.

A Blikk szerint 2013-ban D. Miklós már több mint 400 milliót szakíthatott volna, hiszen összesen 1 milliárd 437 millió forint területalapú támogatásra nyújtottak be igénylést mintegy félszáz kamu agrárcég segítségével. Néhány nappal a kifizetések megindítása előtt buktak le.

Mint korábban megírtuk, több mint nyolcvan embernek kell bíróság elé állnia. A vádirat lényege szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott jött rá, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan terület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet.

Ezért 2012-ben elhatározták, hogy az ezekre a területekre járó támogatást társak bevonásával megszerzik. Az elsőrendű vádlott egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban a vele bizalmi kapcsolatban álló régi ismerőseit szervezte be. Ők kutatták fel a támogatást névlegesen igénylő további személyeket. akikkel valótlan támogatási kérelmeket nyújtottak be.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik