Belföld

Pattanásig feszült idegek – Matolcsyt kérlelik

Quaestor(51386112-4edc-4bff-b670-843592523462)(210x140).jpg (Array)
Quaestor(51386112-4edc-4bff-b670-843592523462)(210x140).jpg (Array)

A Quaestor károsultak szerint kevés volt az a 30 nap, amíg bejelenthették a kárigényüket, és ami június 5-én lejárt.

Judit már elküldte a levelet a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának. Most vár. Az ő története egy cseppet sem különleges. Egy magyarországi multinál dolgozik. Hr-es. Több kollégája is Quaestor-ügyfél. Ő beszélte rá a munkatársait. 10 millió forintja ragadt bent a cégnél. 15 éven át minden év végi jutalom, minden családi segítség és minden meg nem vett színházjegy ide ment. Lakásra gyűjtött. Illetve a lakáshitele kifizetésére.

„Most hogy jött a forintosítás, azt vártam, hogy megjöjjön a banki elszámolás és ebből akartam kifizetni a hitelt. Ha ez összejött volna, akkor 2 millió megtakarításom maradt volna.”

„Ne aggódjon, minden a legnagyobb rendben!”

És Judit azt is mondja, ő körültekintő volt. Több pénzügyi tanácsadóval is beszélt mielőtt számlát nyitott a cégnél. Minden tanácsadó azt mondta, ez egy biztos cég. Sőt, volt, aki arra is felhívta a figyelmét, hogy jó kapcsolatban vannak a cég vezetői a kormánnyal.

„Lehet utólag azt mondani, hogy körültekintőbbnek kellett volna lennem. De ez egy nagy cég volt, drága irodákkal, én nem hiszem, hogy ma másként tudnék dönteni ezekkel az információkkal. Bementem február végén a Quaestorba. Pont azért, mert láttam, mi történik máshol. Azt mondtam a hölgynek, akivel beszéltem, hogy nagyon gondolkodom, hogy kiveszem a pénzem és beteszem a bankba. Akkor azzal nyugtattak, hogy a Befektető-védelmi Alap mindent kifizet, ha baj van. De nincs baj egyébként sem. Ha hibáztam, akkor az talán annyi, hogy én ezt elhittem.”

Most vár. De szerinte sokan vannak, akik lemaradtak.

„Ez egy olyan cég volt, akik a nagyi pénzére is rámentek. Nekik nincs internetük, mint nekem. Ha nem tudták meddig kell leadni a kárigényüket, akkor lemaradtak. És kész. Olvastam a Facebookon a Quaestor Károsultak Közösségének a levelét és egyetértek. Nekünk miért 30 nap a határidő, míg a Befektető-védelmi Alap eljárásában a nem Quaestor kötvénnyel – hanem egyéb befektetéssel – rendelkező károsultaknak meg 1 év.”

Fotó: MTI

Benyújtottnak minősüljön

A Facebook-csoport egy nappal a határidő lejárta előtt írt a Nemzeti Bank elnökének. Azt kérik Matolcsy Györgytől, hogy lépjen fel annak érdekében, hogy ne történjen jogvesztés a Quaestor-kötvények késedelmes bejelentése miatt, és „tegye lehetővé – közérdekű célból, de egyéni érdek védelmét megvalósítva – hogy a bejelentő nyomtatványt benyújtani elmulasztó személyek kérelme is benyújtottnak minősüljön” és hozzájussanak a törvény szerinti kárrendezéshez.

A levél szerint az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják mindenkinek a jogot Magyarországon, hogy ügyeinek rendezésére ésszerű határidőt kapjon, valamint a jogorvoslat, a hatóságok által jogellenesen okozott kár megtérítésének lehetőségét, és legfőképpen tulajdonának a védelmét.

És azért Matolcsyt kérik erre, mert szerintük a Magyar Nemzeti Bank, mint a befektetési szolgáltatások, a pénzügyi fogyasztóvédelem és a pénzügyi szektor adatvédelmének legfőbb magyarországi őre és felügyelője.

Tulajdonképpen az adófizetők pénze

András operatőr egy kicsi televíziónál. 10 éve van még a nyugdíjig. Ő arra gyűjtött, hogy amikor már nem tudja felemelni a kamerát, vagy a fiatalok már gyorsabban odaérnek egy jó képre, nyugodt öregkora legyen.

„Még a ’90-es években a Magyar Televízióban dolgoztam. Akkor lehetett sokat is keresni, ha valaki akart és tudott dolgozni. Annak a 15 milliónak az alapjait akkor tettem le. Mindig figyeltem, hogy hova teszem a pénzt. Államkötvény, néha részvények. De a legutolsó válság óta, amikor sok pénzem volt részvényben, már nem akartam ilyet. És 2010-ben kötöttem ki a Quaestornál. Kötvényeim voltak.”

Ő már 3 hete feladta a levelet. Azt mondja, reménykedik, hogy valóban megkapja az összes pénzt. Igaz, azzal is tisztában van, hogy semmi sincs ingyen.

„Az, amit most nekünk kifizetnek majd, az tulajdonképpen az adófizetők pénze. Persze az államnak óriási felelőssége van abban, hogy nem néztek ennek a társaságnak a körmére. Sőt, ahogyan a hírekben volt, a kormány már akkor tudta, hogy eltapsolták a pénzt, amikor nekem, ügyfélnek még sejtésem sem volt. Vagyis érthető, hogy most vezekelnek, kártalanítanak.”

A menet

A kártalanításra egyébként a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott – vagy ilyenként megjelölt -, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai jogosultak. Ennek feltétele, hogy megfizették a kötvények ellenértékét, függetlenül attól, hogy a jogügylet érvényesen létrejött-e, illetve hogy teljesült-e, továbbá, hogy április 18-án a kötvénykibocsátásból eredő követeléssel rendelkeztek a felsorolt gazdasági társaságokkal szemben.

A QKKA a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket, amivel a teljes követelést megvásárolja. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezer Quaestor-kötvényes van, akinek fiktív vagy valós kötvény van a követelése mögött. A Beva korábbi vezetője pár héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik