Belföld
europai-parlament(960x640).jpg (Array)

Szerdán szavaz az unió Magyarországról

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 06. 05. 18:44

A „magyarországi helyzet” két témát jelöl: Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentéseit és a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt.

Az Európai Parlament (EP) képviselői még hétfőig nyújthatnak be módosító indítványokat. A legnagyobb frakcióval rendelkező – és a Fideszt is a soraiban tudó – Európai Néppárt határozati javaslata hangsúlyozza: a kormányfő egy brutális gyilkosság után beszélt erről, amely az egész társadalmat megdöbbentette, és pár nappal később tudatta az EP-vel, hogy kormány nem tervezi a halálbüntetés bevezetését. Azt is megemlíti, hogy Magyarország “példátlan migrációs kihívással néz szembe” a Nyugat-Balkánon át érkező menekülthullám miatt.

Kijelenti ugyanakkor, hogy “a halálbüntetés ellentétes az EU alapelveivel és az uniós joggal”, valamint az elindított konzultáció nyelvezete “erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan”. A szociáldemokrata frakció javaslata úgy véli, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon jelentősen romlott helyzet a szabadság, a pluralizmus, az intolerancia és a diszkrimináció elleni fellépés, a bevándorlók és menekültek emberi jogai, a gyülekezési és egyesülési szabadság, a független civilszervezetek, a kisebbségekhez tartozók és az igazságszolgáltatás függetlenségének terén.

A nemzeti konzultáció nagy része a szöveg szerint “nyilvánvalóan sugalmazó és szónoklat jellegű”, elfogult és a bevándorlást biztonsági kockázatokkal kapcsolja össze. Emellett a javaslat idézőjelbe teszi a nemzeti konzultáció kifejezést, helytelennek, rosszindulatúnak, előítéleteket táplálónak tartja a migráció és a terrorizmus közös kontextusba helyezését. A halálbüntetéssel kapcsolatban a frakció álláspontja az, hogy az erről kialakult vita “káros és veszélyes”.

A liberálisok tervezete az Európai Bizottságot is bírálja, amiért nyilatkozatokon kívül más lépéseket nem tett, a nemzeti konzultációt félrevezetőnek nevezi. Határozati javaslata sok egyezést mutat a szociáldemokratákéval, megjegyzi ugyanakkor a nemzeti konzultációról, hogy a sugalmazó és elfogult kérdéssor sérti a demokratikus konzultáció alapelveit, nem adhat objektív eredményt, és a leállítását követelik. A legutóbbi fejlemények a liberálisok szerint az elmúlt egy év eseményeivel együtt felvetik a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű kockázat veszélyét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.