Belföld

Orbán: “Kígyóval hadakozom”

orban-viktor(430x286).jpg (Array)
orban-viktor(430x286).jpg (Array)

Az ötévértékelő után a miniszterelnök a közrádióban is megosztotta a hallgatókkal a gondolatait. Nemzeti konzultáció, nemzeti konzultáció és még több nemzeti konzultáció, erre lehet számítani.

A politikai döntéshozatalban sokan azt mondják, csak kéthetes emlékezet létezik, de Orbán szerint időről időre emlékeztetni kell magukat arra, mit vállaltak, amikor kormányra kerültek. A rendszerváltást befejeztük, mondta, a gazdasági válságból is kijött az ország, oda meg a szocialisták sodorták az országot, a pénzügyi rendszer is stabil. “A magyar gazdaság jövőjéről mindenki pozitívan beszél, ez a dolog rendben van.”

Most mit kell csinálni? “Még azért nem úgy élünk, ahogy szeretnénk” – vallja, kell még (köz)biztonság és kényelem. A polgári berendezkedésen kell munkálkodni a következőkben. Orbán az ötévértékelőn beszélt hibákról is, de nem akarja ezeket most felsorolni, mert napestig a rádióban ülne. “De van már annyi eszünk, hogy ezeket belássuk.”

Orbán szerint többek között azok voltak a rossz döntések, amelyeket nem előzött meg konzultáció. Az Európából érkező kritikákról csak annyit mondott, az Európai Néppárton (ahol a Fidesz is tag) belül is vannak ellentétek, de ezeket mindig megbeszélik.

“Köszönöm, hogy ezt szóba hozta”

Természetesen a bevándorlásról szóló kérdést köszöni a miniszterelnök a műsorvezetőnek. “Egy ország sem szereti, ha hülyének nézik, nem vagyunk mi olyan maflák” – kezdi. A hozzánk érkező bevándorlás képlete szerinte a következő: az emberek először Görögországba mennek, utána Macedóniába, Szerbiába, de ott már nem minősülnek politikai menekülteknek, így már ne is jöjjenek Magyarországra.

“Szerbiából már nem kellene eljönni.” A hazánkba érkezők már a jobb élet miatt jönnek, ezért őket nem kellene beengedni. Szerinte, ha nem lenne az EU-s kvótarendszer, Magyarország már rég megoldotta volna a menekültkérdést.

Előtte megkérdezzük az embereket

A nemzeti konzultációról elmondta, nem ő állítja otthon össze a kérdéseket, ez egy szakma, ami rendesen elő lett készítve, de a műsorvezető nem kérdez rá sem Habonyra, sem Finkelstein szerepére. A konzultációs kérdések nem menekültbarátok, ezt belátja Orbán, de a menekülteket csak a DK és Gyurcsány szereti, teszi hozzá.

A miniszterelnök szerint az ország legelemibb joga, hogy eldönti, kit enged be az országba. “Ez a mi jogunk, ezt nem lehet tőlünk elvenni.”

Titok, de jön a következő

Ősszel új nemzeti konzultáció jön, de ennek a témáját még nem árulta el, meg úgy általában is több nemzeti konzultációt tervez. Cél a következőkben, hogy több munkahely és kevesebb adó legyen. “Tengeri kígyóval hadakozom” – mondta, amikor beavat, mivel tölti mindennapjait: az építésügy és az adóeljárási szabályok. Egyszerűsíteni szeretne mindkét területen. Talán lesz ilyen témájú nemzeti konzultáció is? Ez nem derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik