Belföld

Megy a kukába a balesetezett magyar vadászgép

gripen baleset (Array)
gripen baleset (Array)

A honvédelmi miniszter szerint egyelőre nincsenek műszaki hibára utaló jelek.

Két hete Csehországban egy hadgyakorlaton szenvedett balesetet a magyar hadsereg Gripen vadászgépe, a pilóták szerencsére katapultáltak. A Magyar Nemzet azt írja: a baleset napján a minisztérium még kísérletet tett arra, hogy a közvéleményben elhintse a műszaki hiba lehetőségét, de erre gyorsan rácáfolt az élet, hiszen a géptípusra nem rendeltek el sehol repülési tilalmat.

Azóta már megváltozott a Honvédelmi Minisztérium álláspontja: a tárcavezető az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén elismerte, hogy a „számos kisebb darabra széttört” gépnél eddig nem találtak műszaki meghibásodást, bár hozzátette, hogy további vizsgálatokra van szükség. Hende Csaba azt is közölte, hogy a gépet „le kellett írni”.

A szocialista Harangozó Tamás az ülésen arra volt kíváncsi, hogy mikor pótolhatják a vadászgépet, erre Hende azt felelte: a kérdés az, hogy kié a felelősség. A Gripeneket Svédországtól bérlik, ha a vizsgálat azt deríti ki, hogy Magyarországé a felelősség, akkor a minisztériumot terheli a gép 12 milliárd forintos ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik