Belföld

A Fidesz-szóvivő sem hazudozhat kedvére

Bajnai Gordon beperelheti Hoppál Pétert. Korábban már Kocsis Máténak és Zsigó Róbertnek is bocsánatot kellett kérnie a volt miniszterelnöktől.

Beperelheti Bajnai Gordon Hoppál Pétert, a Fidesz korábbi szóvivőjét – erről döntött a Kúria. Korábban a bíróságok azt mondták: szóvivőt nem lehet perelni, csak a pártot. A legfelsőbb testület szerint azonban a pártszóvivők is felelősek a kijelentéseikért – írja az Index.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM korábbi vezetője azért indított Hoppál Péter ellen személyiségi jogi pert, mert valótlanul állította, hogy Bajnai megrendelésére „balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda” a Fidesz-székháznál, vagy azt, hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra.

A keresetet első fokon a pécsi törvényszék, másodfokon a pécsi ítélőtábla azzal utasította el, hogy Hoppál „nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette”. A kúria azonban nem ért egyet azzal, hogy a szóvivő feladata a mások által készített sajtóanyagok szolgai felolvasása, a szóvivő, így Hoppál Péter is „szuverén személyiség saját gondolatokkal”. A véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki valótlan tények állítására és fokozott felelősséggel kell figyelniük erre azoknak, akiknek feladata a közvélemény tájékoztatása.

A Kúria emlékeztet arra, hogy korábban Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgatót és Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőt is kötelezte arra a bíróság, hogy kérjen bocsánatot Bajnaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik