Belföld

A Fidesz már ritkítaná a kétharmados törvényeket

A törvényalkotási bizottság sarkalatos passzusokat hagyna el több törvényjavaslatból, így minősített többség elbukásával elég lenne az egyszerű kormánytöbbség.

A kiemelt közlekedési beruházások gyorsítását célzó, az uniós megfeleltetést célzó nemperes eljárásról és igazságügyről, valamint a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésére irányuló törvénymódosítások is megszavazhatók lennének akár kizárólag a kormányoldal támogatásával.

A bírák jogállását is egyszerűbb lenne módosítani

A közlekedési beruházások gyorsítása érdekében beterjesztett törvénymódosításon ezen felül a beruházások területének minél gyorsabb régészeti feltárása érdekében is kezdeményezett változtatást a bizottság. Ez több múzeum bevonására is lehetőséget ad, például a városi múzeumokat is bevonhatnák a munkába. Ezek ugyan önállóan nem tudnának megfelelni az akkreditációs eljárásnak, de bővíteni tudják az akkreditált intézmények kapacitását.

Az uniós megfeleltetést célzó nemperes eljárásról szóló törvénymódosításból a sarkalatos passzusok törlése miatt kikerülnének a többi között a bírák jogállását, a legfőbb ügyész és az ügyészek jogállását, valamint az ügyészséget érintő módosítások egyes részei.

 
Fotó: Neményi Márton 

A pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését célzó előterjesztésen is kezdeményezett változtatást a testület, kimondva például azt, hogy fiktív kötvények forgalmazása esetén is jár kártalanítás. Portfóliókezelésnél havonta kell tájékoztatást nyújtani az ügyfeleknek.

Egy másik bizottsági módosító javaslat értelmében a vádemelés a jövőben nem járna automatikusan a vezető állású személy kinevezésének felfüggesztésével, hanem a felügyeletnek mérlegelnie kellene, hogy az érintett cselekmény alkalmas-e a pénzügyi intézmény iránti bizalom vagy a pénzügyi közvetítőrendszer iránti közbizalom megingatására.

Gond lehet a könyvvizsgálókkal

Tóth Bertalan (MSZP) szerint még maradt az előterjesztésben kétharmadot igénylő passzus, így azok egyszerű többséggel történő elfogadása elmondása szerint közjogi érvénytelenséget von majd maga után.

Staudt Gábor (Jobbik) a könyvvizsgálói kamara elnökének aggályait tolmácsolta, bírálva, hogy százmillió forintról ötszázmillióra emelkedik a felelősségbiztosításuk. Szerinte ez a négy legnagyobb könyvvizsgáló cégen kívül sokaknak okoz majd gondot.

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a kifogásolt passzusok egyszerű többséggel is elfogadhatók. Staudt

Gábornak válaszolva kijelentette: a brókerbotrányok bebizonyították, hogy az elvárásoknak egyes könyvvizsgálók nem tudnak megfelelni, ezért van szükség a szigorításra. Elismerte a teher jelentős voltát, de mint mondta, a csalássorozatok súlya indokolja a magasabb felelősségbiztosítási értéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik