Belföld

Most lefaraghat öt rezsi árából

kormányablak (Array)
kormányablak (Array)

Jövőre tízmilliárd forinttal kevesebbet kell fizetniük az állampolgároknak és a vállalkozásoknak a közigazgatási eljárásokért.

A lakosság péntektől kérdőíveken mondhat véleményt arról, hogy pontosan mely területeken legyen díjcsökkentés – mondta el Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Évente mintegy 400 ezer embert érintenek a közigazgatási díjak. A kormány célja, hogy olyan díjakat csökkentsen, amelyek széles kört gyakran érintenek. Ilyen lehet például az erkölcsi bizonyítvány, a vállalkozásoknál az adóigazolás, a cégirat – tette hozzá.

A kérdőíveken kilenc területet adott meg a kormány, ahol lehetséges díjcsökkentés, továbbá felajánl egy tizedik, szabadon választott opciót. Ezek közül az anonim kérdőívek kitöltői öt lehetőséget jelölhetnek meg – mondta az államtitkár.

A kérdőíveket elektronikus úton a kormányhivatalok honlapján, személyesen pedig országszerte mintegy 1100 helyen, kormányhivataloknál, kormányablakoknál lehet kitölteni péntektől augusztus 6-áig. Ezután kerülhet sor a szükséges jogszabály-módosításokra, a tízmilliárdos közigazgatási rezsicsökkentés pedig 2016. január 1-én léphet életbe – mondta Kovács Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik