Belföld

Kemény harc lesz a Jobbik néppártosodása

novák előd (Array)
novák előd (Array)

Vona számára nyilvánvaló lehet, hogy Novák Előddel nem lehet kormányra kerülni – vélik a Jobbikban.

Kemény küzdelem vár Vona Gáborra és a Jobbik „néppártosodó” vezetésére, a pártban csak „vadhajtásnak” nevezett szélsőségesek ugyanis nem adják olcsón az elmúlt években megszerzett befolyásukat – írja a párttagoktól szerzett értesülésekre hivatkozva az ATV.hu. A nézeteltéréseket azonban igyekeznek a négy fal között tartani, a pártelnök nem a kamerák kereszttüzében fogja karóba húzni korábbi szövetségeseit.

Van, aki úgy véli a pártban, hogy a törésvonal többnyire Novák Előd és a többi frakciótag között húzódik. Az alelnök bizonyos témákhoz mindig talál szövetségeseket a képviselőcsoportban vagy a párt szakértői holdudvarában, de szinte minden ügynél mást és mást. Úgy tartják róla, hogy egyáltalán nem érzi, mikor feszíti túl a húrt. „Ha csak fele annyira lenne intelligens, mint hiszi magáról, akkor már rég abbahagyta volna azt a sportot, hogy mindig mindenkit megsértsen” – mondta egy jobbikos a portálnak.

Novák viszont megkerülhetetlen, főleg, amíg Szabó Gábor pártigazgató támogatását élvezi. Szabó, a párt egyik legbefolyásosabb politikusa és Novák gyerekkori barátok, és bár Szabó osztja Vona néppártosodási törekvéseit, de ha úgy kívánja érdeke, akkor használja a holdudvar szélsőségeseit. Az ugyanakkor Vona számára is nyilvánvaló lehet, hogy Novákkal nem lehet kormányra kerülni. A „kenyértörés” legfeljebb néhány százaléknyi „vállalhatatlan” szavazót vinne el, viszont a néppártosodás fontos lépése lenne.

A pártban jövő nyáron lesz tisztújítás, ekkorra dőlhet el, hogy a Novák Előd fémjelezte radikálisok, vagy a Vona Gábor vezette néppártosodók kerekednek-e felül a pártvezetésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik