Belföld
Dobrev Klára (Array)

Dobrev Klára: abba is belekötnének, ha Timbuktuban lennék fodrász

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 04. 08:28

Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerint Lázár János kifogásai kínosak, és ha nem akar bolondot csinálni magából Brüsszelben, akkor más témákkal is kellene készülnie – derül ki a Magyar Narancs interjújából, amelyben édesanyja, Apró Piroska befolyásáról is beszélt.

“Néha az az érzésem, hogy ha húsz okos emberrel ülnék egy szobában, akkor sem tudnám előre kitalálni a Fidesz blődségeit. Nem dolgozunk Magyarországon, nem a Magyarországnak járó fejlesztési pénzeket használjuk, a pályázatunk elbírálásában valószínűleg magyar állampolgárok sem vettek részt, államigazgatási szereplők biztosan nem. Ha valakinek még ezek után is baja van az Altusszal, az abba is belekötne, ha Timbuktuban lennék fodrász” – mondta a korábbi miniszterelnök felesége.

Szerinte még egy aktív miniszterelnök esetében sem lenne összeférhetetlen a megbízás, mert a tagállamitól nagyon eltérő döntési mechanizmusok vannak az Európai Bizottságban.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tiborcz István, Orbán Viktor vejének vállalkozásával összehasonlítva a saját helyzetét, úgy véli, önmagában az összeférhetetlen, ha a miniszterelnök vagy családtagja tulajdonában álló cég olyan pályázaton indul, amelyről nyilvánvalóan a miniszterelnök hatalmi struktúrájába tartozó emberek hozzák a döntéseket.

„Mindig azt a kérdést kell megválaszolnia a politikusnak, hogy félhetnek-e tőlem azok az emberek, akik a döntést hozzák. A miniszterelnök vejénél ez egyértelmű, ezért jogilag és etikailag is összeférhetetlennek gondolom a pályázatait” – mondta a Magyar Narancsnak.

A lap felemlíti a 90-es évek közepén az Altus privatizációs ügyleteit, amelynél felmerült, hogy azt Apró Piroska (Dobrev Klára édesanyja) kormányzati és bankvezetői befolyása alapozta meg. Ezzel kapcsolatban a pártvezető felesége elmondta, hogy édesanyja nem volt akkor kormányzati pozícióban, ugyanis csak pár hónapig volt Horn Gyula kabinetfőnöke.

A Magyar Hitelbank igazgatótanácsának elnökeként pedig annak idején jelezte a bank elnökének, Járai Zsigmondnak az  érintettségét. Járai azonban a hitelnyújtáskor úgy vélte, hogy jó üzletről van szó, és nem számított, hogy Apró Piroska lánya kivel jár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.