Belföld

Dobrev Klára: abba is belekötnének, ha Timbuktuban lennék fodrász

Dobrev Klára (Array)
Dobrev Klára (Array)

Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerint Lázár János kifogásai kínosak, és ha nem akar bolondot csinálni magából Brüsszelben, akkor más témákkal is kellene készülnie – derül ki a Magyar Narancs interjújából, amelyben édesanyja, Apró Piroska befolyásáról is beszélt.

“Néha az az érzésem, hogy ha húsz okos emberrel ülnék egy szobában, akkor sem tudnám előre kitalálni a Fidesz blődségeit. Nem dolgozunk Magyarországon, nem a Magyarországnak járó fejlesztési pénzeket használjuk, a pályázatunk elbírálásában valószínűleg magyar állampolgárok sem vettek részt, államigazgatási szereplők biztosan nem. Ha valakinek még ezek után is baja van az Altusszal, az abba is belekötne, ha Timbuktuban lennék fodrász” – mondta a korábbi miniszterelnök felesége.

Szerinte még egy aktív miniszterelnök esetében sem lenne összeférhetetlen a megbízás, mert a tagállamitól nagyon eltérő döntési mechanizmusok vannak az Európai Bizottságban.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tiborcz István, Orbán Viktor vejének vállalkozásával összehasonlítva a saját helyzetét, úgy véli, önmagában az összeférhetetlen, ha a miniszterelnök vagy családtagja tulajdonában álló cég olyan pályázaton indul, amelyről nyilvánvalóan a miniszterelnök hatalmi struktúrájába tartozó emberek hozzák a döntéseket.

„Mindig azt a kérdést kell megválaszolnia a politikusnak, hogy félhetnek-e tőlem azok az emberek, akik a döntést hozzák. A miniszterelnök vejénél ez egyértelmű, ezért jogilag és etikailag is összeférhetetlennek gondolom a pályázatait” – mondta a Magyar Narancsnak.

A lap felemlíti a 90-es évek közepén az Altus privatizációs ügyleteit, amelynél felmerült, hogy azt Apró Piroska (Dobrev Klára édesanyja) kormányzati és bankvezetői befolyása alapozta meg. Ezzel kapcsolatban a pártvezető felesége elmondta, hogy édesanyja nem volt akkor kormányzati pozícióban, ugyanis csak pár hónapig volt Horn Gyula kabinetfőnöke.

A Magyar Hitelbank igazgatótanácsának elnökeként pedig annak idején jelezte a bank elnökének, Járai Zsigmondnak az  érintettségét. Járai azonban a hitelnyújtáskor úgy vélte, hogy jó üzletről van szó, és nem számított, hogy Apró Piroska lánya kivel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik