Belföld

Az egészségügyi államtitkár is nemzetikonzultálna

Zombor Gábor tudja, hogyan kell lavírozni, de inkább véget vetne a lavírozásnak.

Nemzeti konzultációra lenne szükség az egészségügy helyzetéről – a VS beszámolója szerint ezt mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság szakmai konferenciáján.

Zombor szerint a kormánynak hosszú távú megállapodást kellene kötnie az egészségügyben dolgozókkal: ha ez legalább öt évre szólna, az már kiváltana egy konzultációt az egészségügyi rendszer fenntartásáról és működtetéséről. Volt kórházigazgatóként tudja, hogyan kell „lavírozni”, de ennek véget kell vetni, szembe kell nézni a problémákkal, melyek 25 éve nem változtak – mondta.

A magyar egészségügy 25 éve politikai csapdában van, „mindenkinek igaza van” – közölte az államtitkár. Igaza van a kormányzatnak, hogy erőn felül próbált pénzt juttatni az egészségügyi rendszerben és igaza van azoknak, akik azt mondják, ez nem elég, nem javultak a munkafeltételek. A gond Zombor szerint 2008-ban kezdődött, amikor a válság hatására az egészségügyi bérek meredeken távolodni kezdtek a közszféra béreitől és a nemzetgazdasági átlagtól – hangzott el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik