Belföld

Újságírót fenyeget a török elnök

Élete végéig börtönbe záratná egy ellenzéki lap főszerkesztőjét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök feljelentést tett egy ellenzéki lap főszerkesztője ellen, akire életfogytiglani börtön kiszabását kéri – tudósít az MTI.

A Cumhuriyet című újság a múlt pénteken írt arról, hogy a török titkosszolgálat humanitárius segélyszállítmánynak álcázva fegyvereket akart csempészni a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelőknek, de a tervet az államügyészség meghiúsította. Erdogan hétfőn egy tévéinterjúban nyilvánosan is megfenyegette Can Dündart, azt mondta, a főszerkesztő „súlyos árat” fog fizetni a cikkért.

Dündar mellett mintegy 30 török értelmiségi, köztük Orhan Pamuk irodalmi Nobel-díjas író is nyilatkozatban állt ki. Törökországban egyébként vasárnap választások lesznek, melynek a legfőbb tétje, hogy kétharmados többséget szereznek-e az Erdogant támogató erők, hogy elnöki rendszert vezethessenek be az országban. Az elnök a nemzetközi sajtót is azzal vádolja, hogy „megpróbálják legyengíteni Törökországot” a választás előtt és „több belföldi médium is elárulta a nemzeti érdekeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik