Belföld

Rokkantnyugdíjas magyar asszonyról és kisemmizett trafikosról tárgyaltak a strasbourgi bírák

emberi jogok európai bírósága (Array)
emberi jogok európai bírósága (Array)

A leszázalékolt nő ügyében elfogadták a magyar kormány fellebbezését.

Elfogadták a magyar kormány fellebbezését a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán abban az eljárásban, melyet egy leszázalékolt baktalórántházi asszony indított. Az 56 éves Nagy Bélánét még 2001-ben nyilvánították 67 százalékosan rokkantnak, de 2010-ben a parlament döntése miatt elvesztette jogosultságát arra, hogy rokkantnyugdíjat kapjon.

Az asszony az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdont védő passzusaira hivatkozott. Elmondta: a törvényi változás megfosztotta megélhetésétől, noha egészségi állapota nem változott azóta, hogy rokkanttá nyilvánították.

Februárban első fokon a strasbourgi bírák igazat adtak Nagynénak, megállapították, hogy a rokkantnyugdíj elvesztése drasztikus és előre nem látható változás volt. Az ítéletben mintegy hárommillió forintos kártérítést ítéltek meg neki, a kormány ez ellen fellebbezett, így másodfokon folytatódik az ügy.

6,3 milliót kap a trafikos

Egy másik ügyben viszont mind az állam, mind a panaszos fellebbezését elutasították. A soproni Vékony László azért perelt, mert családi vállalkozása bármilyen ellentételezés nélkül elvesztette dohánykereskedelmi engedélyét, ami miatt a vállalkozás tönkrement. A bírák úgy ítélték meg, hogy a magyar hatóságok megsértették a magántulajdonhoz fűződő jogokat és közel 6,3 millió forint kártérítést ítéltek meg Vékony Lászlónak. Az ítélet a fellebbezések elutasításával jogerőssé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik