Belföld

Pozsgay: azt hogy most ficánkolhatsz, nekem köszönheted

Pozsgay Imre (Array)
Pozsgay Imre (Array)

Ritkán hívják ma már elvtársnak, de ha mégis, akkor sem érzi sértőnek. Szűrös Mátyással a mai napig tartja a kapcsolatot, és állítja, segített kiszabadítani a hazát a megszálló hatalom kebleiből.

Pozsgayival az Index készített interjút, a címben szereplő idézet úgy szól teljes egészében: „azt, hogy most ficánkolhatsz, részben nekem köszönheted. Segítettem kiszabadítani a hazámat egy megszálló hatalom kebleiből és egy diktatórikus intézményrendszerből. Hogy most szabadon mozoghatsz, nekem is volt hozzájárulásom”, és arra a kérdésre válaszolta, hogyan mutatná be önmagát.

A rendszerváltás előtti szerepéről azt mondja, a tilt – tűr – támogat hármasból ő mindig a „támogat” kategóriába próbálta átjátszani a műveket, az előző rendszert pedig elég kemény diktatúrának tartja, a kádárizmust is. Rá azért volt szükség, hogy belülről szétszedje ezt a rendszert – így tekint magára. „Nem asszisztáltam, hanem részt vettem benne. A tények jól igazolják, hogy kritikusként vettem részt. Az volt a furcsa, hogy a rendszer ezt eltűrte.”

Nehéz lenne tisztázni

Az ügynökaktákról Pozsgay elmondja, most már nehéz lenne tisztázni ezt, a rendszerváltáskor kellett volna megtörténnie a felelősségre vonásnak. Tud olyan ügynökről, aki az elmúlt 25 évben fontos politikai vagy gazdasági funkciót töltött be, de nem mond neveket.

Orbán Viktor szerinte államférfi, de nem hibátlan politikus, míg Horn Gyula a kádári taktikai bravúrok embere. Büszke arra, hogy 2010-ben segített a Fidesznek az Alaptörvény kidolgozásában, a preambulummal volt igazán dolga. „Ebben helyreállítottuk Magyarország történelmi értékeit és az ezzel kapcsolatos társadalmi szemléletet” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik