Belföld

Lehallgatás miatt akadtak ki az ügyvédek

Megbízható információik vannak arról, hogy az állami szervek több irodára is rászálltak – teljesen törvénytelenül. A kormány jogszabály-módosításra készül, hogy szabadabban fülelhessen.

Rendkívüli felháborodást keltett a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, hogy a szervezet értesülése szerint egyes ügyvédi irodákat titkos megfigyelés alá vontak az állami szervek – írja az Index. „Ha bármely ügyvéd úgy érzi, titkos állami lehallgatás célpontja, jelentkezzen a Kamaránál” – jelent meg a szervezet hírlevelében.

Dr. Réti László elnök a portálnak azt mondta: egyik tagjuk jelezte, hogy nem hivatalos, de megbízható információk szerint több ügyvédi irodát teljes egészében lehallgatnak, de azt sem lehet pontosan tudni, hogy a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a TEK végzi az információgyűjtést. Mindenesetre ez törvényellenes, mert a lehallgatók megsértik az ügyvédi titoktartást, ráadásul lehallgatást csak célhoz kötötten lehet végezni, általánosan nem.

Az ügyvédek aggodalma fokozódott, miután kiderült: a kormány azt tervezi, hogy fokozná az őket érintő lehallgatásokat, ehhez jogszabályokat is módosítanának. Ez a legfőbb ügyész, Polt Péter egy közelmúltban adott interjújából is kiderült.

Réti szerint ugyanakkor a gazdaság biztonsága és az ország élhetősége is az alapjogok csorbítatlanságán alapulna. „Az állam menjen vissza az alkotmányos keretek közé” – összegezte a Kamara álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik