Belföld

Lázár az állami társaságok ura lehet

Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)
Lazar-Janos(210x140).jpg (Array)

Módosítót nyújtott be az állami vagyoni törvényhez. Az elfogadás után felhatalmazhat állami szervet, hogy részesedést szerezzen cégekben vagy alapítson egyet-kettőt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter módosító javaslatot nyújtott be az állami vagyonról szóló törvényhez a hatékonyabb feladatellátásért, a javaslat kedden jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Eszerint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter (azaz Lázár) az állami tulajdonú társasági részesedések feletti tulajdonosi jogok gyakorlójának csak bizonyos szerveket jelölhet ki:

  • kizárólag a miniszter által irányított, felügyelt költségvetési szervet vagy
  • a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó szervet vagy
  • a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó, 100 százalékban állami tulajdonban álló gazdasági társaság.

A döntési jogkör biztosításával a miniszter rendeletalkotási jogköre kizárólag a feladatköréhez, továbbá az irányítása, felügyelete alatt álló szervezetekhez tartozó, valamint egyedi kormánydöntés alapján ezen szervezetekhez rendelt állami tulajdonú társasági részesedésekre terjed ki – olvasható az indoklásban.

A miniszter a javaslat szerint felhatalmazhatja a kijelölni tervezett tulajdonosi joggyakorlót társasági részesedés állam nevében történő megszerzésére vagy gazdasági társaság alapítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik