Belföld

Kiszúr Ózd a spórolókkal

Ózd (Array)
Ózd (Array)

Az új ózdi rendelet szerint csak az kap támogatást, aki a háztartása jövedelmének 30 százalékát rezsire költi. A spórolók járnak így rosszul, ezt a jobbikos városvezetés is belátta.

Márciusban három feltételhez kötötte Ózd a lakhatási támogatás utalását: se neki, se a családjának nincs vagyona (az ingatlan nem számít), az egy főre jutó jövedelem a háztartásban nem éri el a nyugdíjminimum 150, illetve egyedül élőnél 220 százalékát (42 750 és 62 700 forintot), valamint a lakásfenntartás havi költsége a háztartás összjövedelmének a 30 százalékát eléri vagy meghaladja – írja az Index.

Ez utóbbi a lényeges pont: ugyanis aki mindössze 40 ezer forint nyugdíjat kap, de a rezsije nem éri el ennek a 30 százalékát, tehát ügyesen spórolt, akkor nem jogosult a segélyre. Tehát jobban jár az illető, ha kicsit többet fogyaszt, és akkor hozzájuthat 4000 forinthoz. Amikor még a központi képlet alapján számolták ki a segélyt, nem az önkormányzatok döntöttek, akkor a spórolós emberek is támogatáshoz juthattak.

Az Index adatokat kért és kapott Janiczak Dávid polgármestertől, eszerint 130 kérelem érkezett március 1. óta lakhatási támogatás iránt, ennek 90 százalékát elfogadták. Janiczak szerint még nem lehet megmondani, jó-e vagy rossz a rendelet, ugyanakkor a polgármester látja, hogy a meghúzott értékhatáron változtatni kell majd.

A cikk visszatekintve megemlíti, hogy február 19-én egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület az új rendeletet. Ennek több előnye volt, de pl. az adósságkezelési szolgáltatás kimaradt belőle, sőt kifejezetten említik, hogy tartozás vagy díjhátralék kiegyenlítésére nem adható támogatás. Janiczak szerint volt pedig ilyen korábban, de többen visszaéltek vele, arra vártak, hogy majd az önkormányzat rendezi a hátralékukat.

“Azoknak, akik a szociális hálón élnek, ettől az évtől Ózd már nem egy élhető és főként nem egy vonzó város” – indokolta a változtatásokat Janiczak, aki gyakorlatilag dönthet a segélykérelmekről első fokon. A polgármester megvédte ezt, mondván így gördülékenyebb az ügyintézés, ráadásul a döntésbe besegítenek a szociális terület szakemberei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik