Belföld

Handelsblatt: Merkel növekvő aggodalommal figyeli Orbán kirohanásait

Orban-Viktor(13ced1e2-1e84-4d46-829e-a085c53f9692)(430x286).jpg (Array)
Orban-Viktor(13ced1e2-1e84-4d46-829e-a085c53f9692)(430x286).jpg (Array)

A lap szerzője szerint Európának nincs szüksége kútmérgezőkre Budapestről.

A Handelsblatt Orbán kirohanása címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar írását, amely szerint Orbán Viktor “szívesen engedi szabadjára populista és nacionalista hajlamait”, ha ez “belpolitikailag hasznos”, a halálbüntetés ügyében viszont “túlfeszítette a húrt”.

Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a halálbüntetés körüli vitában tett kijelentésével kapcsolatban kiemelte, hogy most először fordult elő, hogy egy bizottsági elnök kizárással fenyegetett meg egy tagországot, és megjegyezte, hogy Juncker határozott fellépése “tiszteletet érdemel”. Hozzátette, hogy Angela Merkel német kancellár “növekvő aggodalommal szemléli magyar kollégája kiszámíthatatlan kirohanásait”.

 

Az EU-ba irányuló menekülthullámmal és a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban kifejtette, hogy a menekültek egyre feszítőbb gondjának “szolidáris és humánus” kezelése az EU előtt álló nagy kihívások közé tartozik, és ebben a helyzetben “Európának nincs szüksége kútmérgezőkre Budapestről”.

Siebenhaar a belpolitikai helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Orbán igyekszik “jobbról előzni” ellenfeleit az olyan ötletekkel, mint a halálbüntetés. Kiemelte: “Európa türelme Orbánnal a végéhez közeledik” a “növekvő despotizmus, a fenyegető idegenellenesség és a hiányzó szolidaritás” miatt, a kormányfő azonban “nem értette meg”, hogy új helyzet alakult ki. “A tapasztalt budapesti harcos azt gondolja, hogy csak egy látszatküzdelemről van szó, amelyből fényes győzelemmel kerülhet ki, de ezúttal hatalmasat tévedhet” – írta a Handelsblatt szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik