Belföld

Gyurcsány: Orbán az őszi harcokra készül

Gyurcsány Ferenc (Array)
Gyurcsány Ferenc (Array)

Politikai fordulat előtt áll Magyarország. Nem élünk jobban, mint 25 éve. Árad a panasz, mint a Tisza vize. Ezt mind Gyurcsány mondta Mezőkövesden.

Gyurcsány Ferenc szerint politikai fordulat előtt áll az ország. Erre utal az, hogy Orbán Viktor már most el akarja fogadtatni az Országgyűléssel a jövő évi költségvetést, holott ennek megszokott ideje az ősz – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Mezőkövesden, lakossági fórumon. A volt miniszterelnök azt feltételezi, hogy Orbán az ősszel jelentős politikai átalakításba kezd, korrigálni fogja politikájának tartalmát és hatalmi harcokba fog bocsátkozni.

Célja az, hogy ez a fajta küzdelem, ami nyilvánvalóan sokak számára sérülésekkel is jár, ne terhelje meg a költségvetési vitát, mert ha a büdzsét nem szavazzák meg, az a kormány bukásával jár – tette hozzá Gyurcsány. Mintegy százfős hallgatósága előtt azt mondta: ha jósolnia kellene, akkor “politikai fordulat előtt áll az Orbán-kormány”, ám kérdéses, hogy a miniszterelnök tovább radikalizálódik, vagy megpróbál visszatérni a demokratikus középhez, “amelyet egy ideig ő maga is képviselt”. Magyar állampolgárként nem bánnám, ha ez utóbbi történne meg – tette hozzá.

 

A DK elnöke szólt arról is, hogy Megélhetést! Biztonságot! című országjárása során azt tapasztalja, hogy “a panasz úgy árad az emberekből, mint tavasszal a megáradt Tisza vize”. “Bár szép az ország, és lehetne könnyebb a sorsunk”, az a baj, hogy akik hatalmon vannak, nem teszik könnyebbé – jegyezte meg. Hozzátette, elégedetlenek az emberek, a választóknak igazuk van, nem ezt ígérték nekik 2010-ben.

Mint mondta, annak idején József Attila azt írta, hogy kitántorgott másfél millió emberünk Amerikába, most “kitántorgott Európába félmillió emberünk”. “Lábbal szavaztak, elmentek” – tette hozzá Gyurcsány, aki azt is elmondta, “pokoli különbség van ebben az országban”. “Én jómódú ember vagyok, nem magamért aggódom, ugyanakkor nem olyan országban akarok élni”, ahol a szegénység, a nyomor elképzelhetetlen méreteket öltött – mondta Gyurcsány, aki szerint még azok is az állandó bizonytalanságtól rettegnek, akiknek munkájuk van.

“Nem élünk jobban, mint huszonöt éve, és az a baj, hogy ez a demokrácia nem képes bebizonyítani, hogy jobban tudunk élni”, mint egy puha diktatúrában, a Kádár-érában – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik