Belföld

A Bora-Borán rekedt nő apját fogadták a francia nagykövetségen

Nyíri Ivánt kedden a magyarországi francia nagykövetségen fogadta az ideiglenes ügyvivő, akinek a férfi átadta a Francia Köztársaság elnökének címzett levelét - közölte a külképviselet kedden.

Közleményükben azt írták: a Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is. Hozzátették: a magánvita párbeszéd útján, jogi keretek közötti rendezésére szólítanak fel.

“A lehető leghatározottabban visszautasítunk minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást” – szögezték le.

Hozzáfűzték: a francia igazságszolgáltatás független, és döntései, csakúgy, mint a magyar igazságszolgáltatás által hozott döntések, ideértve a Kúria május 29-i ítéletét, nem adnak helyt megjegyzésnek és jogerősek.

Ahogyan arról beszámoltunk: kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség a válófélben lévő magyar nő ügyében. Úgy vélte: emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.

A miniszter elmondta: Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében – tette hozzá.

A férj olyan dokumentumokat állított elő, miszerint a családnak állandó lakcíme van Francia Polinézián – részletezte a miniszter, hozzátéve, a család ezt cáfolja, mert nem letelepedési céllal ment ki a nő és kisfia Bora Borára, legalábbis nem erre utal a kiutazásuk módja, illetve a visszafelé szóló repülőjegy.

Emlékeztetett arra, hogy a nő és kisfia Magyarországon éltek, innen távoztak a férj kezdeményezésére Bora Borára.
Szijjártó Péter jelezte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.