Belföld

Szijjártó új nagykövetségeket és 3,7 milliárd dolláros hitelkeretet jelentett be

Latin-Amerikában, illetve Fekete-Afrikában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter a déli nyitás külpolitikai stratégiáról rendezett külügyi és külgazdasági intézeti konferencián azt mondta: Magyarország javára fordítható az elmúlt időszakban Afrikában és Latin-Amerikában elindult gazdasági fejlődés, ha sikerül minél több szolgáltatást exportálni ezekbe az országokba – elsősorban mérnöki tudást, infokommunikációs és vízgazdálkodási szolgáltatásokat. Jelenleg a magyar export 2,3 százaléka jut Latin-Amerikába és Afrikába, míg a német és a holland kivitelnek csaknem az 5 százaléka – jegyezte meg.

A következő másfél évben ezért Magyarország két új nagykövetséget nyit Latin-Amerikában – Kolumbiában és Peruban -, és hármat Afrikában – Angolában, Etiópiában és Ghánában.Emellett a jelenlegi 57-ről 68-ra növelnék a Magyarországot képviselő tiszteletbeli konzuloknak a számát a két régióban; két új tiszteletbeli konzul lesz Latin-Amerikában és kilenc Afrikában – tette hozzá.

Emellett az Eximbank 3,7 milliárd dolláros hitelkeretet nyit meg, hogy segítse a magyar vállalkozások sikeres üzletkötéseit a két régióban – mondta Szijjártó Péter.

Több lábon kell állni

Idén októberben rendezzük meg a 2. Magyarország-Latin-Amerika fórumot, amely jó alkalom lesz, hogy elmélyítsük a kormányközi, az üzleti és az oktatási együttműködést a térség országaival – jelentette ki a miniszter.

A két nagy térség országai közül mindössze néggyel van érvényben gazdasági együttműködési megállapodás, ezek számát szeretnénk növelni, és befektetővédelmi, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket is szeretnénk kötni a régió több államával – mondta.

Előadása után a külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak úgy fogalmazott: a déli nyitás stratégiájával Magyarország “végre időben szállt be egy globális versenybe”, amelynek célja bővíteni a gazdasági együttműködést a latin-amerikai és az afrikai országokkal. Jól látható, hogy az európai uniós országok, de Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és az Arab-öböl országai is igyekeznek szorosabbra fűzni kapcsolataikat Afrikával és Latin-Amerikával – mutatott rá.

Szijjártó Péter kijelentette: a keleti nyitás keretében a kormány minden ajtót megnyitott, minden utat kiépített, most a vállalkozásokon a sor, hogy ezt kihasználják. Ennek a mintájára indult el a déli nyitás stratégiája, amelynek ugyanaz a célja: a magyar exportpiacok diverzifikálása. “A józan ész azt diktálja, hogy a hagyományos piacaink mellett újakat is keressünk a világpiacon” – mondta.

Az európai uniós piac Magyarország hagyományos külpiaca, amelynek részaránya még nőtt is a teljes exporton belül. Ez helyes, de több lábon kell állni, ezért belátható időn belül szeretnénk egyharmadra növelni az Európán kívüli export részarányát – mondta, hozzátéve, hogy ez nem történhet az EU-s piacok rovására. “Ellentmondana a józan észnek, ha úgy szeretnénk növelni az Európán kívüli exportpiacok részarányát, hogy csökkentjük az európai országokba irányuló magyar exportot” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyi és Külgazdasági Intézetnek a déli nyitás stratégiáról rendezett konferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik