Belföld

Simicska távozásával Orbán bizalma is odalett

Nincs egyetlen olyan erő vagy személy sem a Fideszben, sem a kormányzatban, amelyik meg tudná kérdőjelezni a miniszterelnök primátusát - írja a Népszabadság fideszes forrásokra hivatkozva.

A Népszabadság mai számában megjelent cikk szerint Orbán Viktor bizalmatlan, ennek oka a tavaly ősszel kezdődött drámai népszerűségvesztés, a kudarcos kormányzás és Bencsik András, illetve Bayer Zsolt kemény szavai, “kihűlt a szerelem” és valahol elveszett “a lélek”.

A lap egyik forrása szerint a bizalmatlanságot Schmidt Mária 2006-os, Orbán második választási kudarca után tett lépése is befolyásolja. Schmidt ekkor titkos találkozókat szervezett vezető fideszes politikusok, például Kövér László, Áder János, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, Martonyi János és Balog Zoltán részvételével. Orbán Viktor egyik ilyen összejövetelen sem vett részt, azonban minden történés eljutott hozzá. A lap szerint azóta is a bizalom mércéje Orbán számára, hogy ki az, aki jelen volt és ki az, aki tájékoztatta az elhangzottakról. Utóbbira példa Rogán Antal, aki szeptembertől a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz.

Megbomlott rendszer

Az újság információi szerint a miniszterelnök környezetében is azt érzékelik, hogy Simicska Lajos kiválásával megbomlott az orbáni rendszer és a fideszes világ is. Az Orbán környezetében lévő nemzeti nagytőkések – köztük Garancsi István és egy 2009-es Schmidt Mária cikkben az összeesküvőkkel hírbe hozott Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán – nem olyan nagysúlyú szereplők, mint Simicska Lajos. Megjegyzik: Simicska mellett a pótolhatatlan szakmapolitikai gárda is hiányzik a minisztériumokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik