Belföld

Rég történt ilyen jó dolog Kőbányán

Kőbánya (Array)
Kőbánya (Array)

Az mindig jó, ha egy lecsúszott teleppel érdemben foglalkoznak és felújítják ezt. Ez történt a Pongrác-teleppel is.

Társasházak, közintézmények, közterületek és zöldfelületek újultak meg, valamint közösségi ház is épült a kőbányai Pongrác-telep most lezárult rehabilitációja során – közölte a X. kerületi önkormányzat hétfőn.

A városrehabilitációs programban 20 társasház, azokban 74 szociális bérlakás újult meg, a komfort nélküli házakat átalakították. A legtöbb házon tető- és gépészeti felújításokat végeztek, kicserélték a nyílászárókat és az elavult kábeleket. Renoválták a telep óvodáját és bölcsődéjét, továbbá a projekttel párhuzamosan az önkormányzat felújította az orvosi rendelőt is.

A csaknem 1,12 milliárd forintos beruházásban korszerűsítették a közvilágítást és térfigyelő kamerákat telepítettek. Akadálymentesítést is végeztek, új utcabútorokat helyeztek el a környéken, és rendbe tették a zöldfelületeket is. Építettek egy közösségi házat, amiben olyan civil szervezetek kaptak helyet, amik a munkakeresőknek és az időseknek segítenek.

A 70 évvel ezelőtt épült telep felújításával a kerület vezetése megmentette az évtizedek óta a lecsúszással, szegregációval küzdő városrészt, amely így reményeik szerint vonzó célpont lesz a fiatalabbak számára – írták a közleményben. A telep megújítása 2012 januárjában kezdődött, az önkormányzat akkori tájékoztatása szerint a legnagyobb forrást a 929,5 millió forintos uniós támogatás adta. Az átadást eredetileg 2013 decemberére tervezték – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik