Belföld

Kevesebb korrupciós feljelentést utasított el az ügyészség 2010 után, mint az előtt

Az elmúlt nyolc év átlagában az összes korrupcióhoz kötődő cselekmény 57,5 százaléka vádemeléssel fejeződött be - közölte a Legfőbb Ügyészség hétfőn közleményben.

Az ügyészség a korrupciós bűncselekmények elleni fellépés átfogó vizsgálatáról adott ki összegzést az országos statisztikák alapján. A szervezethez korábban az atlatszo.hu portál fordult megkereséssel.

A vizsgálat során a 2007-2010, valamint a 2011-2014 közötti időszak számadatait vetették össze. E szerint megállapítható, hogy míg 2007-ben a korrupciós cselekmények 11,9 százalékában utasították el a feljelentést és 38,8 százalékában szüntették meg a nyomozást, ezek az arányok – miközben folyamatosan csökkennek – 2014-re 4 százalékra, illetve 10,4-re estek vissza.

Tehát azoknak a korrupciós cselekményeknek az aránya, amelyeknél elutasították a feljelentést és megszüntették a nyomozást, a második négy évben rendre alacsonyabb volt a megelőző négy évben tapasztaltnál – írták.

Közölték azt is, hogy a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban a vádemeléssel zárult cselekmények aránya jelentősen magasabb a teljes bűncselekményi körhöz viszonyítva. Az elmúlt nyolc év átlagában az összes korrupcióhoz kötődő cselekmény 57,5 százaléka vádemeléssel fejeződött be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik