Belföld

Giró-Szász: a bevándorlóknak nem tudunk munkát adni

Giró-Szász András (Array)
Giró-Szász András (Array)

A kormányszóvivő cáfolja, hogy rövid távú politikai érdekből vetette volna fel a bevándorlók és a halálbüntetés kérdését, és azt is, hogy a show része a menekültügy duplájába kerülő nemzeti konzultáció - derül ki a Mandiner Giró-Szász Andrással készült interjújából.

„Határozottan cáfolom, hogy a kormány rövidtávú politikai érdekből vette volna napirendre ezeket az ügyeket” – mondja Giró-Szász András a bevándorlás és halálbüntetés kérdéseiről a Mandinernek.

Cigányok és bevándorlók

A Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint nincs arról szó, hogy Habony és Finkelstein ötlete a bevándorlós konzultáció.

Stumpf András újságíró felhívta a figyelmet, hogy a bevándorlók vagy dolgoznak és eltartják magukat, vagy a jóléti rendszeren élősködnek, de a kettő együtt nem működik. A szóvivő ismét elővette a cigánykártyát: „A nemzetközi szociológia ismeri a beilleszkedési zavar fogalmát: más kultúra, más vallás. Így nehezen tudnak beilleszkedni. Egyetértek az igazságügy-miniszter azon felvetésével, hogy már csak azért sem tudjuk befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnunk kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról is. Nagyon sajnálom, de bevándorlóknak nem tudunk munkát adni. A magyar kormánynak elsősorban a magyar embereknek kell munkát biztosítania.” 

Amikor az újságíró arra tért ki, hogy az EU a magyarországi menekültügyi négymilliárdos költségvetéséből mindössze félmilliárdot álltunk mi, költségvetési pénzből, akkor Giró-Szász már morális vonalra terelte a vitát.

„A bevándorlás nem pénzügyi, hanem elvi és morális kérdés. Mi sohasem mondtuk, hogy az Unió nem ad rá pénzt. Mi azt mondjuk, hogy az Unió elképzelése nem oldja meg a helyzetet” – mondta.

Amikor pedig a kérdező felveti, hogy a menekültekre költött pénz duplája megy el a kérdésről rendezett nemzeti konzultációra, akkor már a határőrizet megerősítésére költött költségeket hozta fel indoknak az államtitkár, amelyek tavaly 32 milliárd forintot tettek ki.

Mit gondol Orbán Viktor?

A halálbüntetés kérdésében az kormányszóvivő kibújt az alól, hogy vajon Orbán Viktor mit is gondol a kérdésről. „Az az álláspont, hogy legyen róla szabadon vita, tartsuk napirenden és mérjük fel a magyar polgárok álláspontját.”

Azt sem mondta el, hogy van-e belső mérésük arról, hogy a téma bevetése után a Jobbik visszaszorulóban van-e, a Fidesz jön-e újra fölfelé.

Azt viszont elárulta, hogy „mind a bevándorlás, mind a halálbüntetés kérdésében a Jobbik és az MSZP szavazói azok, akik nagyon határozottak. Ők nem támogatják a bevándorlást és támogatják a halálbüntetést. Jóval nagyobb százalékban, mint a Fidesz szavazói. De ez a kormány nem szélkakas. Nem úgy alakítja ki álláspontját, hogy szavazatokat számol közben” – állította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik