Belföld

200 millió forintot vett ki másik cégéből Orbán veje

Nemcsak az Elios Zrt. (volt) az övé, 2014 végén megvásárolta a PBE Építő Kft. nevű céget is. A PBE-ből 245 millió forint osztalékot vettek ki. Ebből 205 millió forint ment azoknak a cégeknek, melyekben Tiborcz érdekelt.

Tiborcz István cégei közül kevésbé ismert a PBE Építő Kft., amelybe tavaly év végén vásárolta be magát. A társaság 2014 októberéig Tiborcz régi üzlettársáé, Hamar Endréé volt, ezután jött a Tiborcz-féle Green Investments Kft., amely egyedüli tulajdonos lett. 

Ahogy az Elios, úgy ez a cég is nagyot ment 2014-ben: bevételét majdnem megötszörözte (a 2013-as 115 millió forintról 2014-ben 513 millió forintra emelkedett), a nyeresége pedig szintén kilőtt, a 2013-as 35 millió forintról 2014-ben 206 millió forintra nőtt.

A tavalyi eredmény után a társaság már osztalékot is fizetett, a következőképpen:

– 182 millió ment Tiborcz Green Investments Kft.-jének
– 23,4 millió forint pedig a Tiborcz 50 százalékos tulajdonában álló Elios Zrt.-nek. (Orbán vejének másik érdekeltsége a PBE-be ugyanis egy rövid időre beszállt, de márciusban kilépett)

– kapott pénzt Hamar Endre is, neki egy megállapodás alapján az eredménytartalékból 39 millió forintot fizettek

 

Az egyébként egyelőre zavaros, hogy az osztalékot pontosan ki vehette fel. Mint Ismert, Tiborcz áprilisban kiszállt a Green Investments Kft.-ből. A Népszabadság azt írja, a Greem Investments osztalék-kifizetéséről vizsont már az új tulajdonosok döntöttek. Tehát, ide befolyt a pénz, de azt nem tudni, merre ment tovább, azt ugyanis már nem írják a cégpapírokban, hogy ők kinek fizették ki a pénzt. Ami biztos, hogy a PBE-ből az osztalék kifizetéséről még Tiborcz kiszállása előtt, februárban határoztak. 

De mit csinál a PBE? 

Tiborcz PBE nevű cége környezetvédelmi programokkal kapcsolatos pályázatokba dolgozik be, például kormányhivatalok uniós pályázataival összefüggésben tervezési feladatokat lát el. A PBE nyerte meg (konzorciumban) a Nógrád Megyei,  és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, valamint (egyedül) a Fejér Megyei Kormányhivatal vonatkozó tenderét.

Ez a cég tehát szintén uniós pályázatok környékén tevékenykedik, ahogy teszi Hamar Endre Sistrade Kft. nevű vállalkozása. Ez azért érdekes, mert a Sistrade és az Elios ügyeivel összefüggésben nemrégiben az LMP feljelentést tett. Az Átlátszó írta meg, hogy több önkormányzat, ahol az Elios végül nyert, a pályázat előkészítésével a Sistrade Kft.-t bízta meg. Miközben a Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa, Hamar Endre résztulajdonosként személyesen is érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Elios Zrt. nyert-e olyan tenderen, amelynek előkészítésében a PBE Építő Kft. is részt vett. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik