Belföld

Publicus: A Fidesz elérte a mélypontot

fidesz plakát otthon (Array)
fidesz plakát otthon (Array)

A kormánypárt egyszerre messze a legtámogatottabb és a legelutasítottabb.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírekkel közösen, május 14. és 18. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a pártok tábora stabilizálódott.

Az elmúlt hónapokban tapasztalható markáns mozgások megálltak, nyugvópontra jutottak. A Fidesz a 2014 októberében mért csúcsponthoz képest elérte mélypontját, népszerűsége múlt hónapig tartó csökkenése megállt. Májusban, az összes megkérdezett körében 23 százaléknyi támogatóval bírt. Ez mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami már alig több mint a párt megingathatatlan szavazói bázisa.

Az MSZP támogatottsága ebben a hónapban 11 százalékos, a párt a választások óta se le-, se felfelé nem tud kimozdulni a 10-12 százalékos sávból. Egyértelmű, hogy ez a mintegy 900 000 szavazó jelenti jelenleg a párt bázisát. Figyelemreméltó, hogy a Fidesz elmúlt fél éves mélyrepüléséből az egykori kormánypárt képtelen volt profitálni.

Ez nem mondható el a Jobbikról, amely májusra stabilizálni tudta az országgyűlési kampány kezdete óta lényegében folyamatosan növekvő táborát. Május közepén, az összes megkérdezett válaszadó 15 százaléka biztosította támogatásáról, amivel eddigi csúcsa közelében maradt, de egyértelműen megállt a növekedése.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a választások óta 3 százalék környékén teljesít, most is 3 százalékos a támogatottsága. A DK elmúlt hónapokban tapasztalható enyhe növekedése megtorpant, most vasárnap a megkérdezettek 2 százaléka szavazna a pártra. Az Együtt és a PM támogatottsága pedig továbbra is 1-1 százalékos.

Az egyes pártoktól elpárolgók a bizonytalanok táborát erősítik, ami 43 százalékos. Ez a mutató nem volt ilyen magas a választások óta – de a ciklus ezen szakaszában, különösen az időközi választási kampányok után – átlagosnak mondható.

A Publicus Intézet szerint a pártok elutasítottságát vizsgálva viszont érdekes, hogy a Fidesz elutasítottsága egyértelműen a legmagasabb, majd az MSZP és a Jobbik következik. Ez nem jelenti azt, hogy a többi párt támogatásának nagy növekedésére számíthat a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik