Belföld

Mégis törvényes lehet az iskolai szegregáció?

Bár a kormány tavaly „rosszindulatú és alaptalan híresztelésnek" nevezte a jogvédők aggodalmait, most mégis törvényesítené az iskolai elkülönítést – írja a romasajtokozpont.hu.

“Jelen kérelem aláírásával hozzájárulok a gyermekem elkülönült iskolai neveléséhez-oktatásához.” – Így kell majd a szülőnek igényelnie gyermeke szegregálását a Kormány legújabb rendelettervezete szerint, számol be a romasajtokozpont.hu.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, tavaly a kormány közleményben ítélte el a szegregációt, a köznevelési törvény esetleges, a szegregáció irányába ható módosításáról szóló sajtóhíreket rosszindulatúnak és megalapozatlannak nevezték. A Roma Sajtóközpont birtokába került tervezet azonban igazolja a jogvédők korábbi félelmeit.

Emlékeztetnek: a jogvédők korábban azt sérelmezték, hogy a kormány olyan lépésre készül, ami lehetőséget ad majd a gyerekek igény szerinti csoportba sorolására, hiszen arra hatalmazza fel a minisztert, hogy rendeletben vonjon ki oktatási intézményeket a szegregáció tilalma alól. A felhatalmazás végül be is került a köznevelési törvénybe.

A portál információi szerint Balog Zoltán – hónapok óta készülő – rendeletterve lehetővé teszi a “vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló, továbbá nemzetiségi […] osztályok vagy csoportok kialakítását indokoló – iskolai nevelés-oktatás” megszervezését. A tervezet osztályszinten is lehetővé teszi az elkülönítést, amit ráadásul a szülőknek kell kérelmezniük a jogszabály mellékletét képező formanyomtatványon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik