Belföld

Ezen a területen kell az országnak fejlődnie

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

Még mindig túl sok gyerek válik áldozattá és túl kevés a nekik segítő önkéntes. De Trócsányi László akadémiát alapít, és beleáll a harcba!

Az igazságszolgáltatás iránti közbizalom, valamint a hatóságok közötti szakmai együttműködés erősítése mellett az egyének és a civil közösségek önkéntes szerepvállalása is fontos – mondta az igazságügyi miniszter pénteken Kaposváron, egy az áldozattá válás megelőzését célzó kétéves projektet lezáró rendezvényen. Az áldozatsegítésben – például iskolai erőszak esetén – az állami alkalmazottak mellett mindig szükség van önkéntesekre is – mondta Trócsányi László.

“Azt gondolom, hogy ez is egy olyan terület, ahol még Magyarországnak tán fejlődnie kell” – ismerte be. Hozzátette, örömmel látja és fontosnak tartja, hogy a jogi pályára készülő fiatalok között sok önkéntes van, ám többre lenne szükség. A miniszter elmondta, fontosnak tartja, hogy a jövőben megfelelő szakmai képzést kapjanak azok, akik a kormányhivatalok alatt működő igazságügyi hivatalokban áldozatvédelemmel, pártfogói felügyelettel, jogi segítségnyújtással foglalkoznak. Ezért még az idén megalakul az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája, ahol központosított és professzionális, összehangolt szakmai képzést kapnak az igazságügyi szolgálatok munkatársai.

 

Trócsányi a Somogy Megyei Kormányhivatal és megyei rendőr-főkapitányság közös, az iskolai erőszakkal foglalkozó, 130 millió forint pályázati támogatással megvalósult projektjéről elmondta, az állam nem tud mindent megoldani, szükség van az iskolai közösségekre, ebben pedig a pedagógusoknak és a szülőknek is felelősségük van. A miniszter szerint a büntetőjog az iskolai erőszak esetében is pontos szankciókat fogalmaz meg. A cél azonban nem az utólagos büntetés, hanem a megelőzés.

Tavaly az Igazságügyi Hivatal telefonos diszpécserszolgálatához 937 kiskorú veszélyeztetettsége miatt érkezett bejelentés. Ez a szám azonban “csalóka” – mondta hozzátéve, sok esetben a szülő az iskolában próbálja kezelni a konfliktust vagy a rendőrséghez fordul.

Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott azt mondta: a közelmúltban egy kaposvári trafikban történt gyilkosság még inkább ráirányította a figyelmet erre a területre. Piros Attila megyei rendőr-főkapitány szerint a projekt egyik legfontosabb eredménye, hogy “csökkent a látencia, mernek jelentkezni a sértettek”. Az is fontos előrelépés, hogy nem hivatkoznak hatáskör hiányára a különböző hatóságok, “ebben a projektben újra egymásra találtunk”. A főkapitány szerint az elmúlt két év átlagához viszonyítva az idei öt hónapban a megyében a felére szorult vissza a kiskorúak veszélyeztetettsége miatt indult eljárások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik