Belföld

Szabályosan osztották szét a Norvég Civil Alap pénzeit

A Norvég Civil Támogatási Alap hatékonyan és az előírásoknak megfelelően működik, áll a PKF Littlejohn könyvvizsgáló jelentésében – adta hírül Norvégia hivatalos magyar honlapja.

Kapcsolódó cikkek

„Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak” – nyilatkozta Vidar Helgesen európai ügyekért felelős miniszter a norvegia.hu cikke szerint, amelyben emlékeztetnek: Norvégia az EGT és Norvég Alapon keresztül olyan civil szervezeteket támogat, amelyek a demokratikus értékek és az emberi jogok érvényesülését kívánják előmozdítani Magyarországon. A Norvég Civil Támogatási Alap kerete 13,5 millió euró.

A londoni székhelyű PKF Littlejohn könyvvizsgáló cég 2014 őszén kapott megbízást a program és a helyi alapkezelő átvilágítására.

A vizsgálat lezárult, és a jelentésből kiderül: az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. A jelentés a norvég támogatási alap kezelésének hatékonyságára is kitér.

Az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgált a PKF Littlejohn, és általába véve pozitív eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok is. Néhány apróbb hibára fény derült, ezek korrigálása a közeljövőben várható.

Nyitottak a párbeszédre

A cikkben emlékeztetnek: a civil szervezeteket támogató norvég alap hatósági nyomásnak volt kitéve, a helyi alapkezelőnél rendőrségi razziára is sor került.

Állításuk szerint a magyar hatóságok megszegték az EGT és Norvég Alap kezelésére vonatkozó megállapodásokat, melyeket a donor országokkal kötöttek. 2014. május 9-én Norvégia felfüggesztette a magyarországi támogatások kifizetésének egy részét.

„Párbeszédet kezdeményezünk a magyar hatóságokkal, azzal a céllal, hogy az alapvető demokratikus értékekből kiindulva és tiszteletben tartva a civil szervezetek függetlenségét, valamint az érvényben lévő megállapodásokat megoldást találjunk a kialakult helyzetre” – nyilatkozta Vidar Helgesen.

Az EGT alapokon keresztül a civil szervezeteknek nyújtott norvég támogatás közel 160 millió euró a 16 kedvezményezett országban. A magyarországi program egyike annak a 13 civil támogatási alapnak, amelyek könyvvizsgálaton esnek át ezekben a napokban – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik