Belföld

Rövidülhetnek a kórházi várólisták

zombor gábor (Array)
zombor gábor (Array)

Jelentősen csökkenhetnek a nagyműtétek várakozási idői, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, igyekeznek ösztönözni a kórházakat, hogy vállaljanak pluszfeladatokat, ezért ezeknek a műtéteknek az elszámolása a finanszírozott volumenkorláton felül történik majd, és 10 százalékkal magasabb finanszírozási összeggel. Jelezte: erre ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

„Azt várjuk, hogy jelentősen csökken a nagyműtétek várakozási ideje” – mondta, hozzátéve, az utóbbi időben a korábbi programoknak köszönhetően már csökkentek a várakozási idők.

Zombor Gábor közölte: ezzel összefügg, hogy az egynapos sebészeti beavatkozások tekintetében a kormányrendelet eltörli a volumenkorlátot. Mint mondta, ez azért fontos, mert a várólistákon jelentős számban szerepelnek szemészeti műtétre várók, ezek a műtétek azonban egynapos ellátásban is elvégezhetők, így jelentősen csökkenhetnek a várólisták.

A kormányrendelet szól arról is, hogy bevezetik a 14 napos szabályt, azaz a szakorvosnak CT- és MR-vizsgálatra 14 napon belül kell időpontot kapnia. Az államtitkár jelezte azt is, hogy a kormányrendelet néhány, az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos szabályt is hatályon kívül helyezett, ami a kórházak esetében jövedelembővülést eredményezhet.

Zombor Gábor kitért arra is, hogy szerinte a Jobbik “lenyúlta” a kamarai javaslatot az ápolók megbecsüléséről, ezért nem támogatta az erről szóló határozati javaslatot a parlamentben. Az államtitkár azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint “lesöpörték” az ápolók megbecsüléséről szóló javaslatot az Országgyűlésben.

Elmondta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusban kérte az államtitkárságot, hogy jöjjön létre egy ápolással, ápolókkal foglalkozó szervezeti egység az államtitkárságon belül, és újra legyen országos vezetőápoló, aki az államtitkárságon dolgozik. Erről megállapodtak az ágazati egyeztetésen az érdekképviseletekkel, és hozzá is láttak a megvalósításhoz, azonban a Jobbik ezt a kamarai javaslatot “lenyúlta” és határozati javaslatként nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Zombor Gábor elmondta: mivel ez nem a Jobbik saját javaslata volt, és már a megvalósítás küszöbén vannak, ezért ő maga sem támogatta a javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik