Belföld

Puzsér: Miből élne Bayer és Tóta W.?

puzsér (Array)
puzsér (Array)

A politikai szekértábor-logika ellen harcoló kritikus politikai elemzőnek állt a Heti Válaszban.

Puzsér örömtelinek tartja, hogy a Magyar Nemzet képesnek látszik túllépni a militáns szekértábor-pszichózison. „A polgárháborús közéletet épp az tartja fenn, hogy tiltott az átjárás, mert aki leül »az ellenséggel« egy asztalhoz az áruló”, pedig szerinte van élet a Nemzeti Együttműködés Rendszerén meg a balliberális ellenzéken kívül.

A jobboldal zavarodottságáról 

Puzsér szerint a Fideszben jelenleg sem a Navracsics-féle polgári, sem a Kövér-féle radikális szárny nem találja a maga identitását. „A most tapasztalható multicégvezető-tempó, a Gucci táskás újgazdag arrogancia és a Lázár János által tanúsított cinizmus ugyanis se nem polgári, se nem plebejus vonás. Semmi köze a konzervatív tábor értékvilágához.”

A kormányok egyre gátlástalanabbak

„A második Gyurcsány-kabinet is sokkal pusztítóbb volt, mint az első. A magyar politika elmúlt 25 éve úgy írható le, mint egy inga, ami leng: jobbról balra, balról jobbra. Horntól Csurkáig, Csurkától Gyurcsányig, Gyurcsánytól Vonáig. Az ingát a szekértáborok gyűlöletenergiája tartja mozgásban. Huszonöt éve nem tudunk számot adni arról, mi történik az országgal, mert a szekértábor-értelmiséget kizárólag az érdekli, hogy az inga lengjen.”

Miből élne Bayer és Tóta W.?

“Sokan érdekeltek abban, hogy az ingát mozgásban tartsák. Ha megállna, egyszerre rengeteg embernek szűnne meg az egzisztenciája. Akkor miből fog megélni Bayer Zsolt és Tóta W. Árpád? Ráadásul tömegek függői ennek a misztériumjátéknak. A tömeg is igényli, hogy az inga lengjen, és nem szereti, ha azzal szembesítik: manipulálható. Aki a tömeget önmagára eszmélteti, azt a tömeg tagjai elkerüli, rosszabb esetben meglincselik.”

A falótól…

Puzsér szerinte a Jobbik elnöke egyenesen tőle nyúlja le új retorikai fordulatait. Azt kívánja Vonának, „hogy menjen végig azon az úton, amin elindult.” Nem zárja ki, hogy a puzséri gondolat lenne a Jobbik trójai falova, amiben a szélsőjobb közelít. „Simán lehet, hogy ebben tolják Novák Elődöt a hatalom felé. De legalább már van falovuk! Eddig csak barbár csőcselék volt, most már összeraktak egy falovat. Ez azért jelez némi kultúrát, nem?”

…a farkasig

Nem akarja elviccelni, de farkast sem akar ordítani, mert huszonöt évig „ment az óbégatás a baloldalon, hogy jönnek a nácik. Bácsfi Diánákkal, Király B. Izabellákkal és egyéb jelentéktelen alakokkal rigatott György Pétertől havas Henrikig a komplett véleményelit. Az emberek szenzorai elkoptak”. Lehet, most jön a farkas, de 25 százaléknál többet nem szerezhet. 

Az interjúban ezt követően Puzsér beszél még Hajdú Péterről, és arról, hogy szerinte a kormány keményebben nekirongyolhatna a kereskedelmi tévéknek. Részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik