Belföld

Pénz van a várólista-csökkentésre, orvos és műtő nincs

mutos(210x140).jpg (Array)
mutos(210x140).jpg (Array)

Előbbre veszik azokat, akik szűrésre járnak, de ez nem változtat a helyzeten.

Állami szűrőprogramokra küldené az embereket a kormány, akik cserébe előkelőbb helyet kapnának a várólistákon. Az egészségügyi dolgozók mérsékelten lelkesek – írja a VS.hu. Inkább több orvos, műtő és eszköz kellene – vélik.

Egy normálisan működő egészségügyi rendszerben nem lenne semmi akadálya a javaslatnak – véli a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János. A magyar kórházakban viszont nincs elég orvos és gép, ezért kétséges az elképzelés sikere. Attól tart, hogy így olyanok kerülnek hátrébb a várólistákon, akik rosszabb állapotban vannak az őket megelőzőkhöz képest.

Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter, a veszprémi kórház főigazgatója szintén úgy véli: Magyarországon is szükség van arra, hogy ösztönözzék az embereket a szűrésekre, de ettől nem lesz több orvos és műtő, így rövidebb várólista sem.

Az egészségügyi államtitkárság azzal érvel, hogy tavaly 1, idén 5 milliárd forintot szán arra, hogy a kórházak várólistája rövidüljön, de szakemberek szerint nemcsak a pénz, hanem a humánerőforrás-kapacitás, a műtők és az utógondozáshoz rendelkezésre álló helyek száma is kevés. Az ötmilliárd forint pedig hiába van, ha nincs orvos, akit be lehet osztani soron kívüli műtétre, nincs szabad műtő és nincs mit beültetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik