Belföld

Mérték: semmibe veszik a választókat a tudósítók korlátozásával

rubovszky ideges (Array)
rubovszky ideges (Array)

A parlamenti sajtószabályzat nem arról szól, hogy milyen lehetőségei vannak az újságíróknak és mi segíti, hogy beszámoljanak a képviselők munkájáról, hanem tele van tiltással.

Alig van olyan hely az Országházban, ahol dolgozhatnak az újságírók, a parlamenti sajtószabályzat hemzseg olyan tilalmaktól, aminek semmi értelme nincs – írja a Mérték blog. A képviselők munkájáról, akár tetszik, akár nem, csak úgy tudósíthat a média, ha elfogadja a képviselők által megszabott rendet, ha vét ellenük, könnyen kitiltás lehet a büntetés, mint nemrég az RTL riportereivel, akik „rossz folyosón” kérdezték a miniszterelnököt.

A szabályzat arról szól, hogy hogyan korlátozzák az újságírók munkáját – nem a lehetőségeket részletezi, nem azt emeli ki, hogy hogyan segíthetik az országházi tudósítók munkáját. A plenáris ülésekről, az ülésteremben és az üléstermet körülvevő folyosókon senki nem videózhat és nem fotózhat, csak azok a képek használhatók, melyeket az Országház – erősen megszűrve – kiad.

A dokumentum tele van gumiszabályokkal is – ilyen például, hogy az újságíróknak tiszteletben kell tartaniuk az Országgyűlés méltóságát, de az már nincs benne, hogy mivel sérthetik meg. Így ezt bármire rá lehet húzni. Az egész szabályzaton az érződik, hogy a szigor egyetlen indoka, hogy a képviselők számára kényelmetlen, ha valódi kérdéseket kapnak. „Valóban kényelmetlen látvány volt az, amikor a honatyák futva menekültek a kérdések elől, és beugrottak a liftbe, hiszen pont azt jelezte, amiről az illiberális demokrácia szól, nevezetesen, hogy semmibe veszik azokat az embereket, igen, a keményen dolgozókat is, akik oda juttatták őket. A szabályzat igyekszik elkerülni, hogy ilyen helyzetek kialakuljanak” – írja a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik