Belföld

“Mely írókat börtönözné be Kerényi és a Fidesz?”

borton(77692aa3-4297-4c14-912d-6b684593ab34)(960x640).jpg (Array)
borton(77692aa3-4297-4c14-912d-6b684593ab34)(960x640).jpg (Array)

A DK szerint "az egykoron a moszkvai április 4-i felszabadulás-napi ünnepségek szervezője" fideszesként fenyeget diktatúrával.

A Demokratikus Koalíció arra reagált, hogy a Magyar Nemzet cikket közölt a Kerényi Imre által vezetett, 1,5 milliárd forintból “gazdálkodó” Nemzeti Könyvtárról. Kerényi – azon kívül, hogy nem foglalkozik a vállalhatatlan mértékű közpénzszórását kritizálókkal – azt mondta,hogy “kéne egy jó kis elnyomás, diktatúra, börtönbe kellene zárni az írókat, ott majd fordíthatnának idegen nyelvű irodalmat, mint Göncz Árpád annak idején”.

“A Fidesz által évtizedek óta gerjesztett kulturális polgárháború jobbikosított változatát Kerényi Imre öntötte szavakba” – írta ennek kapcsán Niedermüller Péter. A DK alelnöke szerint az “általában nemzetinek vagy konzervatívnak csúfolt rendszerben senki sem írhat le majd semmi olyat, ami az önkényben megőszült korrupt Orbán-rezsimnek nem tetszik.

Kerényi a kulturális elnyomás és állami cenzúra büszke hírnökeként visszatért állampárti gyökereihez, írók börtönbe zárását vizionálva. Az egykoron a moszkvai április 4-i felszabadulás-napi ünnepségek szervezője” már fideszesként újra diktatúrával fenyeget. “De vajon a Fideszben már megszületett a döntés, hogy mely kortárs írókat kell bebörtönözni?” – teszi fel a kérdést.

A Demokratikus Koalíció szerint a művészet – legyen az hazai vagy külföldi – nem lehet pártos, hiszen a művészi szabadság határtalansága nem fér össze a politikai skatulyákkal, pláne nem az állami cenzúrával és a bebörtönzésekkel.
A DK szerint a kormányváltás utáni európai Magyarországon semmilyen kormány nem állhat a művészi szabadság és a kulturális sokszínűség útjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik