Belföld

Fazekas miniszter szerint a kormány el van kötelezve

fazekas sándor (fazekas sándor, )
fazekas sándor (fazekas sándor, )

Méghozzá a nemzeti parkok fenntartása, fejlődőképességük biztosítása mellett. Az ellenzék azonban nagyon félti a kormánytól őket.

A miniszter a magyar történelemben példa nélkülinek nevezte, hogy a nemzeti parkokban az Európai Unió költségvetésének 2014-ben befejeződött pályázataiból mintegy 38 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre, beruházásra, természetvédelmi projekt megvalósítására, amelyből a KNP 3 milliárd forint összegű beruházást tudott lebonyolítani.

Közlése szerint, ebből a Natura 2000-es területeken, öt helyszínen bemutató központok épültek 430 millió forint összegben, a többit élőhely fenntartásra és kezelésre fordították. Fazekas Sándor kiemelte, hogy 2020-ig további 46 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, amelyből a Kiskunsági Nemzeti Park területe 3,6 milliárd forinttal részesül.

Elindult a nemzeti parki termékek készítése, reklámozása azért, hogy a táji adottságoknak megfelelő élelmiszereket, kézműves munkákat, népi iparművészeti termékeket láthatóvá tegyék. A park területén 15 termelő 52 terméke tartozik már ebbe a körbe – mondta. A Hungarikum Bizottság elnökeként kiemelte, büszke arra, hogy a KNP területén olyan fontos hungarikumok vannak jelen, mint a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika, a magyar szürke szarvasmarha, valamint a kecskeméti barackpálinka.

A túzok dörgése, a daru lesése

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója a fejlesztések közül kiemelte az izsáki Kolon tó melletti beruházást, ahol 1 milliárd forintot fordítottak élőhely fejlesztésre. Az igazgató bejelentette: a közeli jövőben Izsák egy tájegység központ lesz, és a park saját vagyonának a kezelése is a kisvárosban lévő központban történik a jövőben.

Ugró Sándor hozzátette: a túzok dörgés, a daru les és a különleges virágok nyílása sok-sok látogatót vonz a KNP területére. A Kiskunsági Nemzeti Parkot 1975. január 1-jével alakították meg 30 ezer hektár területen. A nemzeti park területe a mai állapot szerint már meghaladja az 50 ezer hektárt, Bács-Kiskun, részben Csongrád, Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyére terjed ki. 150 védett és fokozottan védett növény, valamint nagy számú védett és fokozottan védett állat élőhelye.

A PM közben arról beszélt, hogy a magyar nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából. Az MSZP-nek pedig Szakmai és politikai kifogásai is vannak a földvagyonról szóló törvény módosításával szemben. A politikus szerint az a legnagyobb baj a javaslattal, hogy elvenné a föld kezelésének jogát a természetvédelem alapjául szolgáló nemzeti parkoktól. Hangsúlyozta: a természetvédelmi területeknél a legfontosabb elv nem a gazdasági haszonszerzés, hanem a természet megőrzése, ezt a célt szolgálják a nemzeti parkok. Véleménye szerint a természet megőrzéséhez a földalapkezelő szervezetnek sem infrastruktúrája, sem szakmai tudása nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik