Belföld

Együttműködési megállapodást írt alá Trócsányi a végrehajtói kamara elnökével

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

A minisztérium és a kamara közös célja, hogy olyan átlátható végrehajtói rendszer alakuljon ki, amely az eljárást kérőnek és az adós félnek színvonalas szolgáltatást nyújt, és csökkenjenek a kapcsolódó díjak és más költségek.

A kormányzat továbbra is elkötelezett az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése iránt, e cél eléréséhez elengedhetetlen a végrehajtási rendszer átalakítása – hangsúlyozták a közleményben.

Az igazságügyi miniszter április elején egy interjúban beszélt többi között arról, hogy a kormányzat a jövőben nemcsak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működését, hanem az egyes irodák és a végrehajtók munkáját is vizsgálni akarja. Az a céljuk – mondta -, hogy visszaszerezzék a végrehajtások iránti közbizalmat. Közölte azt is, hogy csökkentik a végrehajtói tarifákat és felső határt szabnak a munkadíjakban és jutalékokban.

A kormány május 20-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosításáról szóló előterjesztést, amely alapján a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara augusztus 31-én megszűnik, általános jogutódja, a végrehajtók szakmai és érdek-képviseleti szerve a szeptember 1-jén megalakuló Magyar Bírósági Végrehajtói Kar lesz. A végrehajtóknak a javaslat szerint jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik