Belföld

“Egy kezdő agrároligarcha” 3000 év alatt jut oda, ahol most tart Felcsút ura

Sallai Róbert Benedek (Array)
Sallai Róbert Benedek (Array)

"Hát, kis párt, kis oligarcha na, az LMP-nek ilyen jutott.” Ezt írja Sallai Róbert Benedek Facebook-oldalán új hivatása nehézségeiről.

Az ellenzéki politikus azzal nyit, hogy nem könnyű a kezdő agrároligarchák élete. „Érdeklődik a sajtó, ennek ellenére a földterületem nem nő az Istennek sem, pénz nem érkezik a számlámra. Pedig jól jönne, annak a + 200 hektárnak a támogatása, amit talált nekem ez a Bitay, és azt sem tudom hol van, és mikor szereztem.” (Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár – a szerk.) Az LMP politikusa elismeri, hogy Túrkevén két éve tárgyal egy félhektárnyi földről a Villogó-kertben. Szegény Bözsi néninek elpusztult a tehene, így talán most belemegy az üzletbe. A képviselő úgy számol, hogy szorgalmas munkával cirka 333 év alatt megszerezheti első milliárdját, utána meg csak beéri valahogy a nagybecsű oligarcha kollégát, Csányit, ha meg nem teszi ilyen magasra a lécet, és kevesebbel is beéri, akkor 3000 év alatt eljutna oda, ahol Mészáros Lőrinc tart, köpködhetné a focimeccseken a szotyit a főnökkel.

Sallai R. Benedek nem igazán örül annak, hogy a hét első felében a Fidesz két célpontra lőtt: Gyurcsányra és rá. A DK elnöke nem példaképe, sőt, nem is akart vele soha egy csapatban lenni, „de azért mégis csak valami egy volt miniszterelnökkel egyenlő szintű ellenség lenni. Tud súlyozni ez a Fidesz, na…”, hisz tényleg eltakarítaná őket a kormányzás közeléből „– ezt most már felismerték egy év után. Vág az eszük. Szinte értelmesebbek, mint amilyennek látszódnak.” A naplóból egyebek között kiderül, hogy András (Schiffer – a szerk.) nem irigykedik rá, amiért reflektorfénybe került, inkább röhög rajta, nem is érti az agrároligarchaságot.„Kicsit szomorkodik, hogy nekünk még egy rendes Kovács Bélánk sincs, így csak egy ilyennel talált meg a Fidesz bennünket, hogy bérelek-e földet vagy nem bérelek az államtól. Hát, kis párt, kis oligarcha na, az LMP-nek ilyen jutott.”

Sallai nem érti, hogy Bitay (a kis belvárosi jogász) miért mondja azt, hogy aki földet bérel, az nem bírálhatja a kormány birtokpolitikáját.

„Próbálják csak ki, ha van kedvük: adjanak nekem is 1-2 ezer hektárt, és fogadjunk, hogy még úgyis azt fogom mondani, hogy a Fidesz vidék- és birtokpolitikája silány. Úgyis azt fogom mondani, hogy becsapták az embereket, és szétlopják az országot. Simicska kollégámon is láthatják: pár ezer hektárral nem lehet megvásárolni senkinek a hallgatását!” Az LMP politikusa nem tehet mást – kezdő politikusból lett kezdő agrároligarchaként – mondja a magáét, szerinte „tényleg a rossz az, amit csinálnak a közvagyonnal, és azon belül az állami földekkel”. Szerinte „tényleg gazemberek, akik az emberek képébe néznek és hazudnak, mint a vízfolyás”.

A Fidesz politikája hozzájárul a vidék elnéptelenedéséhez. „Egy-két napig terelésnek ez elmegy, mert addig sem kell beszélni arról, hogy mégis mit zsiványkodnak, de tartósan ezzel nem tudják elterelni a figyelmet az FM siralmas munkájáról.” További részletek és egy “leleplező fotó egy 50 hektáros agrár-oligarcháról – állami földek nélkül…” a politikus Facebook-oldalán.

Előzőleg az állami hírtévé megszólaltatta Bitay Mártont, aki arról beszélt, hogy Sallai R. Benedek LMP-s képviselő, az érdekeltségébe tartozó cég, valamint családtagjai több mint 216 hektár állami földet használnak.

“Ha, mondjuk, ezt felszorozzuk a területalapú támogatással, akkor azért az egy elég csinos összeg, évente több mint 15 millió forint, amit ezek után a területek után fel lehet venni”.  A riporter felidézte: Sallai R. Benedek kedden a parlamentben azt mondta, egy négyzetméternyi állami földet sem nyert. “Érdeklődve figyeltem, hogy ő nem nyert ezen a földpályázaton” – tette hozzá a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az államtitkár kifejtette: Sallai R. Benedek folyamatosan szidja és “minden rossznak elmondja” a Földet a gazdáknak programot, miközben helyi gazdálkodóként ő maga is nyert ezen a programon. Az államtitkár szerint a “politikai képmutatás magasiskolájával állunk szemben”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik