Belföld
nemzeti konzultáció (Array)

Minek ide nemzeti konzultáció, ha van Századvég

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 27. 16:09

A kormányközeli tanácsadó cég ráadásul három kérdéssel elintézte mindezt.

A magyarok döntő része nem ért egyet azzal az uniós javaslattal, mely a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer bevezetését irányozza elő a tagországoknak. A többségi vélemény szerint a bevándorlás kezelésének az országok saját hatáskörébe kellene tartoznia. .

Az elmúlt időszakban az európai politikai közbeszéd egyik legfőbb témája a menekültek ügyének rendezése volt. A bevándorlással kapcsolatos problémák kezelésének jelentőségét kevesen vitatják, a megoldási javaslatok azonban továbbra is nagyon megosztják az európai politikusokat, a menekültügyi szakértőket, és a társadalmat – írták.

Az egyik ilyen vitatott javaslat az Európai Bizottság azon elképzelése, amely szerint kvótarendszert vezetnének be a menekültek és menedékkérők elosztására a tagállamok között. A tervre eltérően reagáltak az európai politikai vezetők. A Századvég most azt vizsgálta, hogy a magyar felnőttkorú lakosság miként vélekedik a menekültügy rendezéséről.

A felmérés eredményéből az látszik, hogy az emberek érdeklődnek a téma iránt, többségük tájékozott, a megkérdezettek 83 százaléka hallott az Európai Bizottság javaslatáról. Az is kiderült, hogy a magyarok döntő többsége (63 százaléka) nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a kontinensre érkező menekülteket egy meghatározott kvótarendszer szerint osszák szét a tagállamok között. A válaszadók háromnegyede úgy véli, a tagállamoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be, vagyis az uniós országoknak vissza kellene kapniuk saját hatáskörükbe a bevándorlási ügyek kezelését.

A Századvég közvélemény-kutatását azt követően (május 21–26. között végezte), hogy Orbán Viktor az EP-ben újfent magyarázkodni kényszerült egyebek között levele (nemzeti konzultációja) miatt, amit egyebek között „szégyenteljesnek, idegengyűlölőnek” neveztek. Orbán azoknak, akik kifogásolják “a mi konzultációs kérdőívünket” átadta azt az információt, hogy a magyar kormány a brüsszelinél szigorúbb bevándorlási szabályozást vezetne be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.